Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Školjke sa pirinčem i paradajzom

Školjke sa pirinčem i paradajzom

ZoriZori
Guru
8792805k338
Školjke sa pirinčem i paradajzom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 2
20/07/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Školjke sa pirinčem i paradajzom se serviraju posute peršunom, mirođijom i poslužuju sa kriškama limuna u društvu lepog belog vina!"

Potrebni sastojci

  • školjke - 1.5 kg, sa ljuskom
  • pirinač - 300 g
  • luk - 1 glavica
  • šargarepa - 2 komada
  • paradajz - 3 - 4 komada
  • belo vino - 1 šolja
  • limun - 1 komad
  • ulje - 4 supene kašike
  • lovorov list - 2 komada
  • selen
  • divlja nana
  • crni biber
  • so
  • peršun - 1/2 vezice
  • mirođija - 1/2 vezice
* merne jedinice

Način pripreme

Školjke se očiste četkom od peska i algi. Ukoliko ima polomljenih ili otvorenih školjki, one se bacaju.

Prebacuju se u duboku posudu sa vodom, izmešaju se i čim se malo namoče, ocede se, a voda se baca.

Procedura se ponavlja još 2-3 puta, dok se ljuske školjki lepo ne očiste spolja.

Paradajz se oguli i nasecka na sitne kockice. Luk i šargarepa se oljušte, sitno se iseckaju i dinstaju se u ulju u dubokoj šerpi. U njih se dodaje pirinač i vruća voda u odnosu 1:2, kao i čaša belog vina.

Čim pirinač nabubri, dodaju se školjke oceđene od vode zajedno sa ljuskama. Posipa se selenom, divljom nanom, solju i biberom po ukusu.

Kuva se nekoliko minuta, nakon čega se dodaju kockice oljuštenog paradajza. Kuva se uz periodično mešanje dok se školjke ne otvore. Ako neke školjke ostanu neotvorene, one se bacaju.

Školjke se kuvaju 10-12 minuta, zato treba da se pazi da se pirinač ne pretvori u kašu.

Jelo se servira posuto peršunom, mirođijom i poslužuje sa kriškama limuna.

Školjke sa pirinčem i paradajzom su veoma ukusne!

Ako ti se dopada ovaj recept, probaj i naše recepte za školjke sa belim vinom, školjke sa ljuskom ili druge naše recepte za školjke sa pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: