Način pripreme
Očistite jajčarе vlažnom krpom ili četkom kako bi se uklonila sva prljavština. Izbegavajte da ih perete sa mnogo vode kako bi se previše namočili.
Naseckajte ih na srednje komade.
Sitno naseckajte luk.
U dubokom tiganju ili šerpi zagrejte ulje ili maslinovo ulje.
Dodajte naseckani luk i zapržite ga da se dobije zlatasta boja.
U zaprženi luk dodajte naseckanе jajčarе.
Ako koristite beli luk, dodajte i njega, sitno iseckanog.
Zapržite pečurke dok ne omekšaju, otprilike 5-7 minuta.
Dodajte pirinač u pečurke i luk i zapržite na još 1-2 minute uz dobro mešanje.
Sipajte 3 čaše vode u tiganj.
Dodajte so i crni luk po ukusu.
Ostavite da uzavri, nakon čega smanjite vatru i pokrijte poklopcem.
Kuvajte na tihoj vatri otprilike 20 minuta ili dok pirinač ne upije tečnost i postane mekan.
Kada je pirinač gotov, isključite vatri i ostavite jelo da se odmori na nekoliko minuta pod poklopcem.
Pospite pirinač sa pečurkama svežim peršunom pre serviranja.
Poslužite jajčaru sa pirinčem i lukom kao glavno jelo ili kao prilog uz meso ili ribu.
Prijatno!