Način pripreme
Luk i šargarepu oljuštimo i sečemo na kockice, propržimo u dubokoj posudi u ugrejanom ulju.
Nakon nekoliko minuta dodajemo sitno iseckane paprike i paradajz, grašak, so, alevu papriku, brašno i 200 ml vrele vode. Poklopimo i sačekamo oko 15-20 minuta da se dinstaju sastojci.
Dodajemo čubar i isečeni sudžuk ili kobasice. Dodajemo još vrele vode i dinstamo jelo još 20 minuta na tihoj vatri.
U avanu izgnječimo čenove belog luka sa malo soli, ulja i sitno iseckanom ljutom paprikom.
Pred sam kraj kuvanja dodajemo dobijenu smesu u janiju sa kravljim maslacem.
Sačekamo još 5-10 minuta i janija je gotova. Posipamo peršunom pre serviranja.
Seoska janija sa graškom i sudžukom je veoma ukusna.
Preporučujemo da probate i recepte za teletinu sa graškom i pileću janiju sa graškom.