Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem

Posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem

ZoriZori
Guru
8932865k
Posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem
Fotografije: Zori
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Po ovim vrućinama zaboravite na meso - probajte ovo ukusno posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem"

Potrebni sastojci

  • tikvice - 1 komad
  • patlidžan - 1 komad, mali
  • zelene paprike - 1 komad
  • mladi luk - 1 struk, svež
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 1 čen
  • pirinač - 1/2 šolje
  • paradajz - 2 - 3 komada
  • korijander - 1/2 kašičice, semenke
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • peršun - 4 supene kašike, sitno iseckan
  • biber
  • kumin
  • so
  • ljute paprike - po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač operemo lepo i potopimo na kratko u vodu.

Patlidžan, ne ljuštimo, sečemo na kockice i posolimo. Ostavljamo sa strane 10 minuta. Nakon toga ocedimo rukama da se odvoji sok.

Tikvicu operemo, takođe ne ljuštimo i sečemo na kockice. Šargarepu ljuštimo i iseckamo.

Papriku očistimo od semenki i sitno iseckamo. Luk i beli luk iseckamo. Paradajaz oljuštimo i isečemo na komade.

U dubokom tiganju ili šerpi zapečemo semenke korijandera. Nakon toga počinju da puštaju arome, dodajemo ulje, beli luk i luk.

Pržimo kratko i postepeno u njih dodajemo šargarepu, papriku, patlidžan i tikvice.

Nakon što se povrće zaprži dodajemo pirinač, oceđen od vode i mešamo dok ne postane providan.

Sipamo 1 šolju vode i ostavljamo pirinač da nabubri, mešamo periodično. Nakon toga dodajemo paradajz i jelo poklopimo 5-10 minuta.

Na kraju začinimo solju, biberom i kuminom po ukusu, posipamo peršunom i po želji dodajemo sitno iseckanu ljutu crvenu papriku.

Jelo se može odmah servirati toplo ili hladno za letnje vrućine.

Ukusno i lako posno jelo za svačiji ukus.

Posno letnje jelo sa pirinčem i povrćem je gotovo.

Ako vam se recept dopada, probajte predloge za pirinač sa tikvicama ili tikvice punjene pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: