Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Neobičan pečeni patlidžan sa žalfijom na roštilju

Neobičan pečeni patlidžan sa žalfijom na roštilju

ZoriZori
Guru
8802815k
Neobičan pečeni patlidžan sa žalfijom na roštilju
Fotografije: Zori
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Teško da ćete pronaći ukusniji patlidžan od našeg"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 2 komada, krupan
  • žalfija - 1 puna šaka, listovi
  • ulje - 1/2 šolje
  • crni biber
  • kumin
  • so
  • sušeno povrće
  • šargarepa - 1/4 kašičice
  • praziluk - 1/4 kašičice
  • crvene paprike - 1/4 kašičice
  • crni luk - 1/4 kašičice
  • celer - 1/4 kašičice
  • paškanat - 1/4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se opere i bez da se guli secka se na kriše po dužini. Obilno se usoli sa svih strana i ostavlja se na 20 minuta da počne da pušta sokove.

Uzima se po nekoliko kriškica patlidžana, ređaju se jedan na drugi i uvijaju u rolat. Savijeni na ovaj način pritiskaju se rukama kako bi iz njih izašao gorki sok.

Prebacuju se u odgovarajuću duboku posudu i posipaju se mlevenim sušenim povrćem (šargarepa, luk, crvena paprika, praziluk, paškanat i celer). Zatim se zalivaju uljem tako što se četkicom ravnomerno raspoređuje.

Listovi žalfije (krupniji) se takođe obilno premazuju uljem. Na dobro zagrejan roštilj se stavljaju patlidžani i oko njih listići žalfije. Listovima žalfije treba manje od pola minute na roštilju i odmah se sklanjaju bez okretanja. Pazite da ih ne pregorite, zato što dobijaju gorak ukus. Dobija se sjajan zelen i veoma mirisan čips.

Pečeni patlidžan se okreće i sa druge strane kako bi dobio ukusne prečene pruge.

Čips od žalfije se poslužuje posut crnim biberom i kuminom.

Izuzetno ukusan kako topao, tako i ohlađen.

Neobičan pečeni patlidžan sa žalfijom na roštilju je gotov.

U sezoni patlidžana, jako preporučujemo da probate i ove recepte za rolnice od patlidžana, salatu sa patlidžanom ili musaku od patlidžana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: