Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Oslić na roštilju sa školjkama

Oslić na roštilju sa školjkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88317k
Oslić na roštilju sa školjkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Kada je specijalan povod, a gosti - kapriciozni, iznenadite ih oslićem na roštilju sa školjkama"

Potrebni sastojci

  • oslić - 2 komada, celi i veliki (oko 1 kg svaki)
  • školjke - 200 - 250 g, bele, peščane
  • sirće - 80 ml
  • belo vino - 80 ml
  • beli luk - 6 čenova
  • peršun - 4 - 5 kašika, iseckan
  • so - po ukusu
  • maslinovo ulje - 80 ml
* merne jedinice

Način pripreme

1. Spremamo vatru i dok bude gotova (na ugrejanom žaru), pripremimo ribe. Sklanjamo 2-3 prsta deo od repa i sečemo ribu na dva dela, rastvaramo je i očistimo. Ne sklanjamo leđnu dugačku kost, ni glavu!

2. Mažemo maslinovim uljem i stavljamo na roštilj kožom na dole. Pečemo 8-10 minuta i okrećemo s druge strane pečemo isto toliko. Dobro je da koristimo roštilj- rešetku sa drškama, da se ne uništi celina ribe pri okretranju, jer je oslić, ako i sva bela riba, krhak.

3. Zagrevamo maslinovo ulje na umerenoj vatri i zapržimo blago čenove belog luka, isčene na tanke kolutiće, zajedno sa dva-tri prstohvata soli. Nalivamo vino i sirće, sačekamo da provri i stavljamo školjke. Nakon što se otvore, prelivamo ribe.

Sledi mali trik:

4. Ocedimo i vraćamo tečnost, kojom smo prelivali, nazad u tiganj na vatru. Tako se pomešala sa sokovima koje je riba pustila. Zagrevamo i prelivamo ponovo. To se ponavlja tri puta. Kod poslednjeg dodajemo i iseckani peršun i prelivamo ribu i školjke tim ukusno spremljenim sosom (ako želite veću količinu, povećajte vinom, sirće i maslinovo ulje).

5. Posolite i servirajte vruće ribe na sredini trpeze.

Po želji, pre serviranja možete ukloniti kost.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: