Način pripreme
1. Spremamo vatru i dok bude gotova (na ugrejanom žaru), pripremimo ribe. Sklanjamo 2-3 prsta deo od repa i sečemo ribu na dva dela, rastvaramo je i očistimo. Ne sklanjamo leđnu dugačku kost, ni glavu!
2. Mažemo maslinovim uljem i stavljamo na roštilj kožom na dole. Pečemo 8-10 minuta i okrećemo s druge strane pečemo isto toliko. Dobro je da koristimo roštilj- rešetku sa drškama, da se ne uništi celina ribe pri okretranju, jer je oslić, ako i sva bela riba, krhak.
3. Zagrevamo maslinovo ulje na umerenoj vatri i zapržimo blago čenove belog luka, isčene na tanke kolutiće, zajedno sa dva-tri prstohvata soli. Nalivamo vino i sirće, sačekamo da provri i stavljamo školjke. Nakon što se otvore, prelivamo ribe.
Sledi mali trik:
4. Ocedimo i vraćamo tečnost, kojom smo prelivali, nazad u tiganj na vatru. Tako se pomešala sa sokovima koje je riba pustila. Zagrevamo i prelivamo ponovo. To se ponavlja tri puta. Kod poslednjeg dodajemo i iseckani peršun i prelivamo ribu i školjke tim ukusno spremljenim sosom (ako želite veću količinu, povećajte vinom, sirće i maslinovo ulje).
5. Posolite i servirajte vruće ribe na sredini trpeze.
Po želji, pre serviranja možete ukloniti kost.
Prijatno!