Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Punjene paprike»Trakijske punjene paprike sa paradajz sosom

Trakijske punjene paprike sa paradajz sosom

Ivan KatsarovIvan Katsarov
Pomoćnik kuvara
429273
Trakijske punjene paprike sa paradajz sosom
Fotografije: Ivan Katsarov
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Trakijske punjene paprike sa paradajz sosom su samo savršenstvo seoske kuhinje. Dodajte i vaše fotografije kada spremite ovaj recept"

Potrebni sastojci

  • paprike - 9 ili 12 komada, za punjenje
  • mleveno meso - 500 g
  • pirinač - 200 g
  • luk - 1 velika glavica, ili 2 male
  • šargarepa - 2 komada
  • celer - 1 ili 2 struka
  • beli luk - 3 čena
  • peršun - 1 vezica
  • čubar - 1 kašičica
  • crni biber - 1 kašičica
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • pasta od paradajza - 1 supena kašika, pire
  • sok od paradajza - 500 ml
  • crveno vino - 200 ml
  • maslac - 50 g
  • ulje - 10 supenih kašika
  • so - po ukusu
  • šećer - 1 prstohvat
  • brašno - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač stavljam u cediljku i veoma dobro operem pod mlazom vode, trljajući ga između dlanova.

Luk, šargarepu, celer, beli luk i drške od peršuna sitno iseckam u multipraktiku.

Kada u nekom receptu ima luka - klasični pristup je da ga propržimo ili izdinstamo. Ali NE i u ovom receptu. Ovde je jedna od tajni za jedinstven ukus ovih trakijskih punjenih paprika - prvo se prži mleveno meso i ono se zaista prži da bude zlatasto-braon, ali ne sivo i bezlično.

Moja baba, naravno, nije čula za Majlardovu reakciju, ali pak ljudi na selu su intuitivno i kroz iskustvo otkrili kako treba da se spremi jedno jelo, da bi bilo ukusno.

Majlardova reakcija je ono što daje zlatasto-braon koricu na površini mesa kada se priprema na visokoj temperaaturi. Meso treba da bude suvo pre nego što ga stavite u tiganj. Međutim, ovo nije primenjivo za mleveno meso. Pored toga, svako meso sadrži određenu količinu vode i potrebno je prvo da ona ispari, pre nego što se stigne do zlatasto-braon boje. Većina ljudi, koji kobajagi zapržavaju meso, ranije odustaju pre nego što je otpočela Majlardova rekacija i meso ima sivu boju, a tako i ukus trpi. Evo kako ga mi spremamo...

U šerpi izmerim 5 supenih kašika ulja i stavljam je na ringlu da se zagreje.

Dodajem prstohvat šećera i mleveno meso (u mom slučaju je mešavina 300 g svinjskog i 200 g telećeg). Ništa više. Počinjem energično da mešam drvenom kašikom, kako bi se meso izdrobilo i da se dobiju mrve. Prvo, meso ispušta vodu, zato NE stavljam poklopac na šerpu i ne smetam isparavanju.

Kada voda ispari i mleveno meso ostane samo na masti, tada više ne mešam tako energično. Ostavljam meso na minutu bez mešanja kako bi zakačilo dno. Posle mešam i ponovo ga ostavljam da se zakači i tako dok ne postane zlatasto. U zavisnosti od sadržaja vode u mesu može da oduzme različito vreme dok se ne stigne do ovog momenta sa zlatasto-braon bojom, ali obično je potrebno 10, ponekad 15 minuta.

Kada sam dobila potrebnu boju - vadim zaprženo mleveno meso u posudu.

U istoj šerpi ostaje masnoća u kojoj se pržilo mleveno meso. Dodajemo još 2-3 supene kašike ulja i stavljamo povrće da se dinsta uz povremeno mešanje.

Kada povrće omekša, dodajem paradajz pastu i mešam da se dobro pomeša.

Vraćam mleveno meso u povrće i zajedno sa njim dodajem pirinač, 100 ml vode i polovinu vina (100 ml). Ovde je momenat kada začinjavam sveže mlevenim crnim biberom, čubrom i solju po ukusu. Sve dobro izmešam i ostavljam na srednjoj vatri (kod mene četvrti od šest stepeni) da ispari alkohol i pirinač upije tečnost. Nakon otprilike 5 minuta skidam sa ringle, dodajem pola vezice peršuna, sitno naseckanog, izmešam i ostavljam nadev da se ohladi.

Dok se nadev hladi, operem, posušim i očistim paprike. Nožićem pažljivo sečem oko drški, zatim sečem semenke od drški i čuvam poklopčiće, kojima ću zatvoriti punjene paprike.

Svaku papriku punim 3/4 i ređam ih uspravno u tepsiju. Ukoliko ima ostalog nadeva, i njega raspoređujem u tepsiju.

U šerpu u kojoj sam pravila nadev (bez da je perem) stavljam maslac i vraćam na ringlu.

Kada se maslac otopi, dodajem brašno i neprestano mešam. Tako pržim brašno 2-3 minute.

U brašno dodajem alevu papriku da se zaprži, energično mešam da ne bi pregorelo i bilo gorko, nakon otprilike 30 sekundi dodajem ostalo vino i sok od paradajza. Dodajem i 300 ml vode i začinjavam solju po ukusu.

Izmešam paradajz sos dok ne uzavri, nakon čega skidam sa vatre.

Pomoću kutlače sipam sos u svaku papriku i poklapam sačuvanim poklopcima od drškim. Ostatak sosa sipam u tepsiju kod sočnih punjenih paprika. Svaku papriku zalivam sa malo ulja.

Pečem u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni sa ventilatorom otprilike sat vremena.

Punjene paprike poslužujem tako što stavljam 2-3 u porciju, zalivam sosom i posipam sitno naseckanim peršunom. Po želji može da se doda i kiselo mleko.

Dodatne napomene:

Mogu da se spreme i posne paprike bez mlevenog mesa. Tada priprema nadeva direktno počinje dinstanjem povrća i umesto sa maslacem, zaprška za sos se pravi sa uljem ili maslinovim uljem.

Umesto mesa mogu da se naprave posne paprike sa pečurkama u nadevu. Počinje se sa dinstanjem pečuraka sa belim lukom i kada su gotove, vade se u posudu i tada se dinsta ostalo povrće, a zatim se pomešaju i dodaje se pirinač.

Ako vam se recept dopada, probajte i naše druge predloge za paprike punjene mlevenim mesom, paprike punjene pasuljem ili ove ukusne paprike punjene pirinčem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: