Način pripreme
Kornišoni se operu i očiste, odseku se drške, a donji deo se lagano seče sa svakog krastavčića.
Luk se oguli i nasecka na polumesece.
Čenovi belog luka se takođe oljušte i lagano raseku od vrha.
Ljute paprike se seku po dužini, vade se semenke.
Na dno svake tegle se sipa do crte jabukovo sirće, dodaje se supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 5-6 zrna crnog biberaa, 3-4 zrna pimenta, po 1 kašičica semena slačice, korijander i kumin, 1 cvetić mirođije, čen belog luka, pola ljute paprike (ako je mnogo ljuta stavite samo mrvicu nje), 1-2 trakice crnog luka.
Kornišoni se gusto ređaju u tegle, pri čemu se između njih stavlja po jedan lovorv list i još nekoliko trakica crnog luka, na vrh se stavlja po još jedan cvetić mirođije.
Dopunjava se vodom (jedan prst iznad poklopca) i tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopčićima na navoj.
Prebacuju se u šerpi čije je dno pokriveno debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva 2-3 prsta iznad poklopčića.
Nakon što voda proključa, meri se 5 minuta i tegle se vade štipaljkom iz ključale vode.
Okreću se sa poklopcima na dole.
Kada se ohlade, stavljaju se za zimu u podrum ili tamnu i hladnu prostoriju.
Ljuta turšija od krastavčića je gotova.