Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Zimnica»Pikantna turšija od grožđa

Pikantna turšija od grožđa

ZoriZori
Guru
8932865k
Pikantna turšija od grožđa
Fotografije: Zori
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
1
"Pikantna iskušenja za ljubitelje - unikatna turšija od grožđa"

Potrebni sastojci

  • plavo grožđe - veoma krupnog i dugog zrna
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 kašičica
  • jabukovo sirće - do crte tegle
  • crni biber - 5 - 6 zrna
  • karanfillić - 2 komada
  • žalfija - 1 - 2 komada, listovi
  • divlji limun - 1 komad, listovi
  • korijander - 1/2 kašičice
  • seme slačice - 1/2 komada
  • mirođija - 1 cvet
  • piment - 2 - 3 zrna
  • đumbir - tanka kriška, koren
  • ljuta paprika - nekoliko trakica, crvena, prema ljutini
  • voda
* merne jedinice

Način pripreme

Na dno svake tegle se sipa jabukovo sirće do crte, dodaje se supena kašika šećera, 1 kašičica soli, 5-6 zrna crnog bibera, 2-3 zrna pimenta, po 1 kašičica semena slačice i korijander, 2 karanfilića, po jedan list divljeg limuna i list ili dva žalfije, 1 cvet mirođije.

Tegle se pune opranim grožđem, očišćenim od drški, dodaje se tanka kriška korena đumbira, nekoliko trakica ljute crvene paprike očišćene od semenki i dopunjava se vodom jedan prst ispod poklopca.

Tegle se zatvaraju prethodno prokuvanim poklopcima sa navojem.

Prebacuju se u šerpu čije je dno pokriveno debelom krpom. Zalivaju se hladnom vodom koja treba da pokriva otprilike 3 prsta iznad poklopčića.

Nakon što voda proključa, meri se 3 minute i tegle se vade štipaljkom iz ključale vode.

Okreću se sa poklopcima na dole. Kada se ohlade, stavljaju se na tamno i hladno mesto.

Pikantna turšija od grožđa je gotova.

Ako vam se dopada recept, probajte i naše turšije za kiseli beli luk, carsku turšiju ili turšiju od džanarika.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: