Način pripreme
Pile se opere i podeli na porcije, meso se posipa solju, crnim biberom, alevom paprikom i kuminom i stavlja se u đuveč prethodno podmazan maslacem.
Krompir, tikvica i šargarepa se naseckaju na krupne kockice ili kolutiće, luk se oguli i sve se sipa u đuveč.
Patlidžan se oguli, nasecka se na kockice, posipa se solju i iscedi se gorak sok.
Paradajz se oguli i krupno nasecka. Paprike se očiste od semenki i drški i naseckaju se na trakice.
Ponovo se sve posoli, posipa se divljom nanom ili peršunom i dobro se izmeša.
Po želji se dodaje i ljuta crvena paprika (cela). Zaliva se sa malo vode, a odozgo se ređa ostatak maslaca, naseckanog na kockice. Poklapa se.
Đuveč se stavlja u hladnu rernu i jelo se peče na 180-200 stepeni dok ne bude gotovo.
Đuveč sa piletinom i nekoliko vrsta povrća je veoma ukusan!
Ako vam se recept dopada, probaj i ove predloge za pileći đuveč, kapamu u đuveču ili pile sa krompirom u rerni.