Način pripreme
Dinstana svinjetina sa alevom paprikom Vepřové na paprice - krhko i sočno meso u unikatno ukusnom sosu.
Ovo jelo je preneto iz Mađarske u Češku i jedno je od najpopularnijih u češkoj kuhinji. Meso se seče na komade srednje veličine i zaprži se u vrućem ulju na nekoliko minuta.
Dodaje se naseckan luk i nakon što ostane samo na masti, stavlja se brašno i zapržava se 1-2 minute, dodaje se aleva paprika i odmah se sipa 1 l vode ili bujona.
Kada uzavri, stavljaju se lovorov list i piment. Pod poklopcem se dinsta na tihoj vatri otprilike sat, 1 sat - 1 sat i 30 minuta ili dok meso ne bude u potpunosti gotovo.
Može da se doda još vode ili bujona za vreme kuvanja.
Kada je meso gotovo, posoli se i dodaje se pavlaka i ostavlja na još 5-10 minuta na tihoj vatri. Servira se sa kuvanim makaronama, kuvanim pirinčem, knedlama ili hlebom.
Ja sam servirala dinstanu svinjetinu sa kuglicama kuvanog pirinča za suši, poznatim kao onigiri. Pirinač se kuva i kada se blago ohladi, mokrim i posoljenim rukama se oblikuju pirinčane kuglice. U ovoj varijanti podseća i na poznati tas kebab ili kari.