Način pripreme
Zamesimo elastično testo, tako što napravimo udubljenje u prosejanom brašnu, dodajemo vodu, ulje, so i sirće i mesimo dok se dobije testo koje se ne lepi.
Podelimo ga na šest jednakih komada i oblikujemo šest jednakih lopti. Svaku loptu razvijamo u pogaču prečnika otprilike 15 centimetara, obilno je odozgo premazujemo uljem i stavljamo je u nauljen tanjir.
Dobijamo šest kora za pitu od šest komada koje uvijamo krpom i ostavljamo na 30 minuta da se opuste.
Delimo da dva mesta po tri kore, poređane jedna na drugu. Lagano razvijamo prvu trojku dok se ne dobije jedna kora i počinjemo sa njenim razvlačenjem. Povlačimo od stredine ka krajevima dok kora ne postane providna. Sečemo zadebljane krajeve.
Pripremamo nadev mešajući sitno naseckani spanać, izmrvljeni sir, oba jaja, kiselo mleko sa sodom za hleb i ulje.
Posipamo gotovim nadevom, gusto ga raširimo po finoj kori, ravnomerno raspoređujemo kravlji maslac naseckan na male komadiće, uvijamo koru u rolat, oblikujemo je u puža, stavljamo je u nauljenu tepsiju. Na isti način spremimo drugu koru od druge trojke kora.
Četkicom premazujemo površinu obe uvijene pitice žumancem razređenim sa uljem.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok se ne dobije zlatkasta površina.
Nakon vađenja iz rerne pitu prskamo hladnom vodom, pokrivamo je krpom i ostavljamo je da se dinsta desetak minuta.
I nikada ne zaboravljamo da je pita najukusnija dok je topla!
Razvučene pitice sa spanaćem i sirom - svako je srećan da gricne takav doručak.
Probajte i druge ukusne predloge za pitice sa spanaćem ili pitice sa sirom.