Način pripreme
Očišćeni i oprani pileći mali bataci se stavljaju sa uljem u šerpu ispod pritiska (bez poklopca) i zapržavaju se dok ne postanu zlatkasti. Kada su polugotvi, u njih se dodaje sitno naseckani luk i šargarepa.
lagano se dinstaju, dodaje se brašno, izmeša se i sipa se bujon od pečuraka, rastvoren u 2.5 litara vruće vode, ubacuju se lovorovi listovi i šerpa se zatvara hermetičkim poklopcem i supa se stavlja na ringlu da uzavri.
Kada se pritisak podigne i počne da izlazi para, meri se 20 minuta i ringla se isključuje. Kada pritisak spadne i bude bezbedno skidanje poklopca, supa se ponovo stavlja da uzavri, ali bez poklopca.
U klkučalu vodu se dodaju blago izlomljene špagete linguini i meri se 8-10 minuta.
Kada to vreme isteče pileća supa se skida sa ringle, odsipa se jedna posdica bujona i ostavlja se sa strane da se malo ohladi.
U ohlađenom bujonu viljuškom ili metalnom žicom za mućenje se muti kisela pavlaka, presovani čenovi belog luka i jaje.
Tako pripremljena hladna zaprška se postepeno dodaje u vruću pileću supu uz neprestano mešanje.
Gotova čorba se začinjava solju, crnim biberom i kuminom po ukusu i posipa se sitno seckanim peršunom.
Pileća čorba sa linguini testeninom je veoma ukusna!
Pileća supa je izuzetno ukusna i hranljiva i mi jako preporučujemo da probate i naše predloge za pileću supu sa fidom ii pileću čorbu sa hladnom zaprškom.