Način pripreme
Patlidžan se opere i bez da se guli, naecka se na kolutovo, posoli se obilno i ostavlja se u đevđiru na 30 minuta.
Dobro se iscedi gorka voda, premazuje se uljem i kratko peče na gril tiganju sa obe strane. Prebacuje se u tepsiju i ređa se ravnomerno u jedan sloj.
U šerpici sa malo ulja se dinstaju sitno naseckani luk i narendana šargarepa.
Dodaju se oguljeni i izrendani paradajz, usitnjena crvena paprika i beli luk, posipa se solju i crnim biberom. Ostavlja se da se krčka na tihoj vatri otprilike 30 minuta.
Nakon toga se sipa na patlidžan i odozgo se posipa prezlama. Zaliva se sa 1-2 kašike ulja i zapeče se u rerni na otprilike 20 minuta.
Porcije punjenog patlidžana se poslužuju posute sitno seckanim peršunom.
Letnja Večera sa patlidžanom je gotova.
U sezoni patlidžana preporučujemo da probate i druge naše predloge za patlidžan sa paradajz sosom, ukusni patlidžan u rerni ili našu omiljenu musaku sa patlidžanom.