Način pripreme
Paradajz i luk iseccite na komade, šargarepu izrendajte i sve stavite u dublji pleh.
Stavite pleh u zagrejanu rernu na 220 stepeni na oko 2 sata, uz povremeno mešanje.
Paprike operite, uklonite drške i semenke i ispecite ih.
Oljuštite ih i isecite na komade.
Nakon što iz paradajza već ispari deo tečnosti, dodajte seckanu pečenu papriku i sitno seckane čenove belog luka.
Vratite tepsiju u rernu i pecite još oko 1 sat, dok se ne postigne željena gustina.
Izvadite ljutenicu iz rerne i dodajte ulje, sirće, šećer, so, biber i seckani peršun.
Dobro promešajte i posle 15 minuta, pošto se ohladi, ispasirajte.
Domaću ljutenicu sipajte u oprane i osušene tegle.
Čvrsto ih zatvorite poklopcima i kuvajte 15 minuta.
Od ove doze dobije se oko 10 tegli od 300 ml domaće ljutenice sa pečenom paprikom.
Uz pečene paprike preporučujemo da probate i naše recepte za ajvar ili ove namaze sa pečenim paprikama.