Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Domaća ljutenica sa pečenim paprikama

Domaća ljutenica sa pečenim paprikama

Gergana  GeorgievaGergana Georgieva
Guru
24767881
Domaća ljutenica sa pečenim paprikama3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
240 min.
Porcije
10
"Domaća ljutenica, domaći hleb i domaći sir - to je ono što zovemo kulinarsko iskušenje"

Potrebni sastojci

  • paprika - 3 kg, crvena
  • paradajz - 2 kg
  • šargarepa - 600 g
  • luk - 3 glavice
  • beli luk - 7 čenova
  • peršun - 1/2 veze
  • biber - 1 kašičica, u zrnu
  • ulje - 200 ml
  • sirće - 80 ml
  • šećer - 7 kašika
  • so - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Paradajz i luk iseccite na komade, šargarepu izrendajte i sve stavite u dublji pleh.

Stavite pleh u zagrejanu rernu na 220 stepeni na oko 2 sata, uz povremeno mešanje.

Paprike operite, uklonite drške i semenke i ispecite ih.

Oljuštite ih i isecite na komade.

Nakon što iz paradajza već ispari deo tečnosti, dodajte seckanu pečenu papriku i sitno seckane čenove belog luka.

Vratite tepsiju u rernu i pecite još oko 1 sat, dok se ne postigne željena gustina.

Izvadite ljutenicu iz rerne i dodajte ulje, sirće, šećer, so, biber i seckani peršun.

Dobro promešajte i posle 15 minuta, pošto se ohladi, ispasirajte.

Domaću ljutenicu sipajte u oprane i osušene tegle.

Čvrsto ih zatvorite poklopcima i kuvajte 15 minuta.

Od ove doze dobije se oko 10 tegli od 300 ml domaće ljutenice sa pečenom paprikom.

Uz pečene paprike preporučujemo da probate i naše recepte za ajvar ili ove namaze sa pečenim paprikama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: