Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Ljutenica»Ljutenica sa pečenim paprikama i šargarepom

Ljutenica sa pečenim paprikama i šargarepom

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Glavni urednik
57217132
Ljutenica sa pečenim paprikama i šargarepom2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
180 min.
Ukupno
300 min.
"Upravo pečene paprike daju ovaj nezaboravan miris domaćoj ljutenici!"

Potrebni sastojci

  • paprike - 5 kg
  • paradajz - 3 kg
  • šargarepa - 1 kg
  • beli luk - 1 glavica, izmrvljen ili izgnječen
  • biber - 1 kesica, mleven
  • so - po ukusu
  • šećer - oko 100 - 200 (po ukusu)
  • ulje - 3 šolje
  • peršun - 1 veza, iseckan
* merne jedinice

Način pripreme

Operite paprike, oljuštite i očistite od semenki i drški. Sameljite ih u mašinici - treba da budu krupnije samlevene.

Paradajz izrendajte i ostavite da se ocedi kratko od tečnosti, da ostane samo mesnati deo. Skuvajte šargarepu i ispasirajte.

Pomešajte paradajz pire, šargarepu i paprike u velikoj šerpi i dodajte beli luk, mleveni biber, so po ukusu, šećer i ulje.

Stavite ljutenicu da vri na vatri, mešajte neprestano drvenom kašikom. Mešajte polako u jednom pravcu. Po želji možete dodati nekoliko ljutih paprika, ako želite da bude pikantnije.

Čim počne jako da vri, mešajte energičnije, da ne prska svuda. Kuvajte ljutenicu sa pečenim paprikama i šargarepama dok se ne zgusne i dok kašika ne počne da ostavlja trag po dnu.

Skinite gotovu ljutenicu i pomešajte sa iseckanim peršunom.

Ako vam se recept dopada, probaj i druge domaće predloge za ljutenicu, kao što je naša ljutenica iz rerne ili ova krupnije samlevena ljutenica.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: