Način pripreme
Po sunčanom prolećnom danu sa čistog mesta u bašti beremo žute cvetove, poznate i kao cvetovi maslačka. Dobro ih operemo i sipamo u šerpu.
Njima dodajemo limun koji smo prethodno oljuštili od kore i iseckali na kolutove. Prelijemo ih sa 1 litrom ključale vode koju smo zagrejali u čajniku.
Poklopimo lonac poklopcem i ostavimo da odstoji 12 sati (najbolje ih je uveče preliti i ostaviti da odstoje celu noć).
Zatim ih procedimo kroz cediljku, iscedimo rukama i cvetove i limun da puste sav sok, a izmerimo da bude tačno 1 l biljnog ekstrakta. Ponovo sipamo u čistu šerpu i dodamo 1 kg šećera.
Mešamo i kuvamo 1-2 sata dok otprilike polovina tečnosti ne ispari (ponekad ako zapeni i naraste, to je takođe znak spremnosti, ali je u svakom slučaju drugačije, zavisi od snage šporeta) .
Još vruće sipajte kutlačom u male oprane i osušene tegle, sa dobro poklopcima na zavrtanj. Prilikom sipanja može delovati retko za med, ali će se kasnije, kako se ohladi u teglama, zgusnuti!
Napunjene tegle zatvorimo i okrenemo naopako i ostavimo tako dok se ne ohlade da se vakumiraju. I gotovi smo!
Neverovatno ukusan slatki domaći med od maslačka! Dar od prirode! Lako, ukusno i korisno!
Pogledajte i za šta je dobar maslačak, kako se koriste korenovi maslačka i kako se pravi čaj od maslačka ili sok od maslačka.