Način pripreme
Patlidžani se uspravno iseku na trake bez odvajanja od drške. Posole se. Ostavite u posudi da se ocedi gorčina. Posle 30 minuta se peru tekućom vodom.
Patlidžani se zajedno sa paprikom i paradajzom poređaju u prethodno nauljeni pleh. Prelijte sa malo ulja. Peći na 180 stepeni dok se paprika ne ispeče.
Nakon pečenja, oljuštite paprike i uklonite semenke. Paradajz se takođe oljušti, kao i patlidžani, ako im je kora veoma žilava.
Sve se pasira, stavi u seckalicu ili seče ručno po želji. Posle toga dodajte izgnječeni beli luk, posolite, dodajte začine po ukusu (biber, muškatni oraščić, kim), kao i preostalu masnoću iz tiganja u kojoj se peklo povrće.
Služi se kao namaz, namaže se na parče hleba ili se koristi kao sos za špagete.
Sa datim proporcijama dobijaju se dve tegle od 700 ml.
Ako vam se sviđa recept, isprobajte naše druge predloge za ukusan ajvar ili probajte ovaj srpski ajvar.