Način pripreme
Kupus se očisti od spoljnih listova i iseče na ne baš sitne komade.
U kupus se dodaju sitno iseckana crvena paprika i šargarepa. Posolite i mešajte, gnječite rukama.
U šerpu sipajte pola ulja (5 kašika) i dodajte pola kupusa sa šargarepom i paprikom. Odozgo rasporedite svinjska prsa, isečena na velike porcije. Pospite solju, mlevenim biberom, krupnom tucanom paprikom, slatkom alevom paprikom i mlevenim kimom. Količina začina je po ukusu.
Na meso stavite krupno seckani crni luk, beli luk, jabuke i seckani paradajz. Pospite biberom u zrnu, pimentom i lovorovim listom i prelijte preostalim kupusom. Sipajte dve pune šolje vode i preostalo ulje (5 kašika).
Zatvorite poklopac lonca i stavite ga na šporet na 3 (od 6 stepeni) dok para ne počne da zviždi. Čim zazviždi, temperatura se smanjuje i nakon 40 minuta se gasi.
Čim pritisak u loncu padne, poklopac se otvara i sve se dobro izmeša da se ravnomerno rasporedi. Budite oprezni! Ne otvarajte ekspres lonac dok pritisak ne padne. Postoji opasnost da se opečete!
Gotova svinjetina sa kupusom se pospe sitno seckanim svežim peršunom.
Ako vam se sviđa recept, isprobajte naše druge predloge za ukusnu svinjetinu sa kupusom, kupus u rerni ili ovaj raskošni đuveč sa svinjetinom.