Način pripreme
Ako koristite svežu bamiju, očistite je i skuvajte u posoljenoj vodi u odnosu 1:1 dok ne bude gotova.
Meso se seče na komade i prži se u dubokom tiganju sa uljem dok ne postane zlatasto. Vadi se i prebacuje u ekspres lonac, posipa se solju i crnim biberom.
U istom tiganju jedno za drugim se zapržavaju krupno seckani crni luk, naseckana šargarepa, paprika, brašno i aleva paprika.
Dodaje se krompir naseckan na srednje komade i bamija oceđena od vode, tako što se krupniji komadi prethodno naseckaju.
Dinstaju se nekoliko minuta i zatim se dodaje voda iz bamije.
Nakon još 5-6 minuta ceo sadržaj tiganja se prebacuje u ekspres lonac kod mesa, dodaje se oguljen i naseckan paradajz, paradajz pire, suva divlja nana, so i crni biber i ukoliko je potrebno, dosipa se malo tople vode, koliko je potrebno da pokrije proizvode.
Hermetički se zatvara poklopcem i nakon podizanja pritiska u šerpi meri se 20 minuta i jelo se skida sa ringle.
Posipa se peršunom i po želji naseckanim belim lukom.
Svinjetina sa bamijom u ekspres loncu je gotova.
Ako vam se recept dopada, probajte i ove predloge za janiju od bamije i dinstanu svinjetinu.