Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Šnicle»Svinjski kotleti sa belim lukom i belim vinom

Svinjski kotleti sa belim lukom i belim vinom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Svinjski kotleti sa belim lukom i belim vinom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
4
"Sočni svinjski kotleti sa belim lukom i belim vinom - praznik za čula, kojim bi trebalo da se počastite danas."

Potrebni sastojci

  • svinjski kotleti - 700 g (4 - 5 komada)
  • beli luk - 5 čenova (veliki)
  • peršun - 5 grančica
  • belo vino - 200 ml polusuvo (na sobnoj temperaturi)
  • aleva paprika - 1 kašičica, ravna
  • skrob - 1 kašičica
  • maslinovo ulje - 40 ml
  • so - po ukusu
  • biber - 2 prstohvata
  • voda - od 50 do 100 ml (prema željenoj gustini sosa)
* merne jedinice

Način pripreme

Recept za svinjske kotlete sa belim lukom i belim vinom priprema se u potpunosti u tiganju.

Svinjski kotlet (krmenadla) je delikatno meso, koje ne treba dugo kuvati jer postaje suvo.

Prvo oljuštite i isecite beli luk na tanke krugove. Operite i iseckajte peršun.

Zagrejte maslinovo ulje u tiganju dovoljno velikom da u njega stanu svi kotleti. Dodajte beli luk i lagano pržite na umerenoj vatri dok ne pusti aromu. Veoma je važno da beli luk ne porumeni previše, jer počinje da bude gorak i kvari ukus jela.

Stavite kotlete posute biberom i pržite ih po minut sa svake strane. Ne čekajte da porumene jer rizikujete da zapalite beli luk.

Dodajte alevu papriku i posolite po ukusu, pa odmah sipajte vino. Trebalo bi da skoro pokrije meso. Za svežinu pospite peršunom i kuvajte 4-5 minuta, može i malo više ako su kotleti deblji od prsta.

Posebno umutiti skrob u malo vode. Okrenite meso i prelijte smesom. Ovo će malo zgusnuti sos. Ako želite još sosa za meso, dodajte još malo vode i skroba, ali ne preterujte.

Kuvajte dok se sos ne zgusne i tečnost ne smanji, još 2-3 minuta.

Poslužite svinjske kotlete uz bilo koji odgovarajući prilog po želji - svežu salatu, sotirani krompir ili pečurke na maslacu.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: