Način pripreme
Recept za svinjske kotlete sa belim lukom i belim vinom priprema se u potpunosti u tiganju.
Svinjski kotlet (krmenadla) je delikatno meso, koje ne treba dugo kuvati jer postaje suvo.
Prvo oljuštite i isecite beli luk na tanke krugove. Operite i iseckajte peršun.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju dovoljno velikom da u njega stanu svi kotleti. Dodajte beli luk i lagano pržite na umerenoj vatri dok ne pusti aromu. Veoma je važno da beli luk ne porumeni previše, jer počinje da bude gorak i kvari ukus jela.
Stavite kotlete posute biberom i pržite ih po minut sa svake strane. Ne čekajte da porumene jer rizikujete da zapalite beli luk.
Dodajte alevu papriku i posolite po ukusu, pa odmah sipajte vino. Trebalo bi da skoro pokrije meso. Za svežinu pospite peršunom i kuvajte 4-5 minuta, može i malo više ako su kotleti deblji od prsta.
Posebno umutiti skrob u malo vode. Okrenite meso i prelijte smesom. Ovo će malo zgusnuti sos. Ako želite još sosa za meso, dodajte još malo vode i skroba, ali ne preterujte.
Kuvajte dok se sos ne zgusne i tečnost ne smanji, još 2-3 minuta.
Poslužite svinjske kotlete uz bilo koji odgovarajući prilog po želji - svežu salatu, sotirani krompir ili pečurke na maslacu.
Prijatno!