Način pripreme
Povrće se očisti, opere i iseče.
Ako pravite turšiju u teglama, isecite ga na sitno, ako će biti u buretu, možete i krupnije.
Sve sastojke za marinadu stavite u šerpu, stavite na šporet i prokuvajte, čim provri sklonite sa šporeta.
Stavite povrće u veliku posudu, promešajte i sipajte vruću marinadu.
Ponovo dobro promešajte i pokrijte poklopcem.
Ostavite 24 sata na hladnom, povremeno mešajući povrće.
Na kraju stavite u tegle, dodajte marinadu do vrha tegli i zatvorite.
Čuvajte u frižideru ili podrumu.
Fantastična turšija za brzu konzumaciju spremna je za jelo za samo nekoliko dana.
Ukusni trenuci: Ovaj recept je super uspešan, za kratko vreme turšija bude gotova za jelo, može se konzumirati već sledećeg dana, ali najukusnija postaje posle 3 do 5 dana.
Čuvam je u velikim teglama u frižideru, ova doza je dovoljna za dve tegle od 2 litra, ako imate podrum ili hladno mesto za čuvanje, možete napraviti u buretu.
Turšija je zaista ukusna, ako volite slađe možete malo povećati količinu šećera, mi volimo kiselo i ispalo je savršeno. Možda vam se učini da se dobija malo marinade za turšiju , ali je sasvim dovoljno.
Povrće se ostavi poklopljeno i 24 sata se periodično se meša, omekšava, pusti sokove i videćete da će vam biti dovoljno. U marinadu nemojte dodavati vodu, sirće, so i ulje deluju kao konzervans, ako dodate vodu moraćete da sterilišete poklopce na teglama.
Ako ste ljubitelj turšija, onda morate znati kako da popravite presoljenu turšiju. Pogledajte i tajne hrskave domaće turšije.