Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Slatka turska pita sa ratlukom

Slatka turska pita sa ratlukom

Mina DimitrovaMina Dimitrova
Šef kuhinje
4601442k
Slatka turska pita sa ratlukom
Fotografije: Mina Dimitrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
10
"Pitice sa ratlukom pospite kokosovim brašnom. Ostavite da se ohlade i upiju na jednu noć - nadam se da ćete uspeti da čekate toliko"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • ratluk od ruže - 300 g
  • belance - 2 komada
  • kristal šećer - 1/2 šolje
  • ulje - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • kokosovo brašno - 1 šolja
  • prašak za pecivo - 1/2 kašičice
  • Za sirup
  • kristal šećer - 1 šolja
  • voda - 2 šolje
  • vanila - 1 kesica
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
  • kokosovo brašno - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

U kaserolu stavite šećer i vodu za sirup.

Dodajte vanilu i kuvajte 10-15 minuta nakon što uzavri.

Malo pre nego što isključite ringlu dodajte sok od 1/2 limuna. Ostavite sirup da se ohladi. U posudi umutite belanca sa šećerom u penu, postepeno dodajte polovinu ulja, kiselo mleko i kokosovo brašno, na kraju dodajte prašak za pecivo.

Ratluk isecite na komade. Uzmite jednu koru, rasecite po dužini na dva dela.

Svaki polovinu nauljite i presavijte na dva dela po dužini. Na tako dobijenu traku u jedan kraj stavite malu kašičicu nadeva sa komadom ratluka i presavijte krej trougla.

Počnite naizmenično da slažete strane dok traka ne nestane i dok se ne dobije trouglasta pitica.

Tako nastavite sa ostalim korama. Poređajte male pitice gusto u tepsiju rerne.

Pecite slatku tursku pitu sa ratlukom na 180 stepeni otprilike 25 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja. Nakon pečenja zalijte hladnim sirupom. Pitice pospite kokosovim brašnom. Ostavite da se ohladi i upije na jednu noć.

Pogledajte još kako se pravi slatka grčka pita i saznajte koja je razlika između bureka i gibanice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: