Način pripreme
Oprano crveno sočivo prelije se hladnom vodom i kuva na šporetu 15 minuta. Ocedite ga i sipajte u bokal seckalice ili blendera.
Dodati oljuštene i seckane čenove belog luka, malo soli i kumina. Masline se očiste od koštica i dodaju, isečene na komade. Sipaju se 2-3 kašike maslinovog ulja, sok od limuna i kašika mlevenih oraha, ali može i bez njih.
Paradajz se oljušti i uklone mu se semenke, dodaje se u bokal seckalice. Blenda se dva ili tri puta, da se dobije gusta pasta.
Poklopac se skida i probamo, ako nam je pašteta dobra, poslužimo je sa kriškama isečenog paradajza. Ako mislite da je previše gusta, uvek možete da je razblažite sa vrlo malo vode i ponovo će biti dobrog ukusa, ali meni se tako dopala.
Ako vam se sviđa recept, probajte naša druge namaze od sočiva ili ovo sočivo plakiju.