Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Klasični pleteni uskršnji kolač u kalupu

Klasični pleteni uskršnji kolač u kalupu

Yanitsa NikolovaYanitsa Nikolova
Šef kuhinje
22674943
Klasični pleteni uskršnji kolač u kalupu
Fotografije: Potrebitel#326295
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
1
"Klasični pleteni uskršnji kolač, koji možete pripremiti kod kuće uz minimalan trud"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 75 ml
  • prosejano brašno - 250 - 300 g
  • sveži kvasac - 10 g
  • maslac - 75 ml ili ulje, mast
  • jaja - 80 g bez ljuske
  • šećer - 65 g
  • so - 1 prstohvat
  • ekstrakt - 1 komad, vanila
  • rakija - 1/2 kašike, rum ili liker Limončelo
  • limun - 1/2 komada, samo kora, rendana
  • jaja - 1 komad, za premazivanje
  • šećerni sirup - šećer i voda 2:1
  • šećer u prahu - za posipanje
  • kandirano voće - 50 g, po želji
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko, usitnjeni kvasac, 2 kašike šećera i isto toliko brašna se pomešaju i ostave da se aktiviraju.

Jaja i šećer se umute dok ne postanu beli, dodaje se so, ekstrakt, rakija, kora od limuna i polovinu masti, a zatim aktivirani kvasac.

Promeša se i dodaje se brašno. Umesi se meko i nelepljivo testo, uz dodavanje preostale masnoće. Ostavlja se da naraste na toplom mestu oko 2 sata.

Zatim se podeli na dva dela, prave se fitilji, dodaju im se po želji kandirano voće i pritiskaju, nakon čega se upletu.

Stavlja se u duguljasti kalup sa papirom za pečenje. Premaže se umućenim jajetom i ostavi se da naraste, dok ne popuni kalup, pa se ponovo premaže jajetom.

Peče se na 180 stepeni dok ne porumeni, pa se preko stavlja aluminijumska folija i pecče do kraja, oko 35-40 minuta.

Nakon pečenja, uskršnji kolač se premaže prethodno kuvanim šećernim sirupom u odnosu 2:1, 2 kašike šećera i 1 kašika vode, može se koristiti i mikrotalasna pećnica.

Nakon toga se klasični pleteni uskršnji kolač posipa šećerom u prahu.

Pročitajte i kako se peče uskršnji kolač ili probajte naš uskršnji kolač bez mešenja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: