Način pripreme
Sveže mleko, usitnjeni kvasac, 2 kašike šećera i isto toliko brašna se pomešaju i ostave da se aktiviraju.
Jaja i šećer se umute dok ne postanu beli, dodaje se so, ekstrakt, rakija, kora od limuna i polovinu masti, a zatim aktivirani kvasac.
Promeša se i dodaje se brašno. Umesi se meko i nelepljivo testo, uz dodavanje preostale masnoće. Ostavlja se da naraste na toplom mestu oko 2 sata.
Zatim se podeli na dva dela, prave se fitilji, dodaju im se po želji kandirano voće i pritiskaju, nakon čega se upletu.
Stavlja se u duguljasti kalup sa papirom za pečenje. Premaže se umućenim jajetom i ostavi se da naraste, dok ne popuni kalup, pa se ponovo premaže jajetom.
Peče se na 180 stepeni dok ne porumeni, pa se preko stavlja aluminijumska folija i pecče do kraja, oko 35-40 minuta.
Nakon pečenja, uskršnji kolač se premaže prethodno kuvanim šećernim sirupom u odnosu 2:1, 2 kašike šećera i 1 kašika vode, može se koristiti i mikrotalasna pećnica.
Nakon toga se klasični pleteni uskršnji kolač posipa šećerom u prahu.
Pročitajte i kako se peče uskršnji kolač ili probajte naš uskršnji kolač bez mešenja.