Način pripreme
Praziluk se očisti i iseče na srednje komade.
Oljuštite krompir i isecite ga na srednje komade.
Praziluk, krompir i 50 ml maslinovog ulja stavite u dublji tiganj sa nelepljivim premazom.
Kuvajte poklopljeno 10 minuta, povremeno mešajući.
Sušeni vrganji se preliju toplom vodom od 200 ml u posebnoj posudi 20 minuta, nakon čega se pečurke vade iz vode, a voda se ne baca.
Pošto se praziluk i krompir prodinstaju, dodajte vrganje i vodu u kojoj su bile potopljene.
Kuvajte 20 minuta, povremeno mešajući i sklonite sa vatre.
Dodajte mešavinu bibera, so i majčinu dušicu.
Nadev za pitu dobro promešajte i ostavite da se ohladi.
Nadev se podeli na tri dela.
U svaku koru se stavlja 1/3 nadeva i maslinovo ulje, pa se uvije u rolat i pita se ređa u pleh premazan maslinovim uljem.
Namotane kore premažite maslinovim uljem.
Pitu od spelte sa krompirom i vrganjimaa pecite 50 minuta u zagrejanoj rerni na 160 stepeni.
Pogledajte i ima li glutena u speltinom brašnu i saznajte kako da napravite razvijene kore za pitu od speltinog brašna?