Način pripreme
Krompir skuvamo. Kad se ohladi oljuštimo i izgnječimo gnječilicom, ne treba da dobijemo gladak pire.
Luk i beli luk sitno iseckamo. Stavljamo u ugrejano ulje da se propži zajedno sa začinima.
Nakon toga dodajemo spanać i promešamo da se dobro pomešaju. Šerpu poklopimo dok spanać ne omekša i dok se ne savije.
Skidamo poklopac i ostavljamo još malo šerpu na vatri dok ne ispati višak vode koji se odvojio od spanaća.
Kad skinemo sa vatre, u spanać dodajemo izgnječeni krompir i dobro promešamo. Dodajemo so po ukusu, ako je potrebno.
Smesu ostavljamo da se hladi.
Kore poređamo jednu na drugu i sečemo po sredini po širini da dobijemo 8 manjih.
Mali pleh namažemo sa malo ulja. U njega stavljamo jedan list, ivice ostaju da vire van pleha, namažemo sa malo ulja. Poprečno na taj list stavljamo drugi i takođe namažemo. Treći stavljamo na oko 45 stepeni od drugog i ponovo namažemo. Četvrti stavljamo poprečno i namažemo odozgo.
U pleh ravnomerno rasporedimo nadev.
Uzimamo 1 list kora i savijemo kao harmoniku. Stavljamo na nadev. Takođe isto uradimo i sa još 1 listom, stavljamo ga pored prvog. Namažemo sa malo ulja.
Na isti način savijamo i poslednja dva lista i poređamo poprečno na druga dva. Ivice prvog lista presavijamo da uvijemo pitu odozgo. Na kraju ponovo namažemo sa malo ulja.
Pitu od povrća pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni oko 20 minuta.
Kad izvadimo iz rerne, naprskamo sa malo vode i pokrivamo krpom.
Pita od spanaća sa krompirom je gotova.