Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Vazdušasti uskršnji kolač sa nitima

Vazdušasti uskršnji kolač sa nitima

Vanya GeorgievaVanya Georgieva
Guru
1k2584k
Vazdušasti uskršnji kolač sa nitima5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
3
"Najvazdušastiji uskršnji kolač će biti na vašem stolu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 5 komada (1 žumance za mazanje)
  • šećer - 210 g
  • sveže mleko - 300 ml
  • maslac - 1 šolja + ulje
  • limun - 1 komad (kora)
  • so - 2 prstohvata
  • rakija - 1 kašika
  • tečni zaslađivač - 2 kašike
  • vanila - 1 kašičica
  • esencija limuna - 1 kašičica ili rum
  • suvi kvasac - 7 g
  • brašno - 850 - 900 g
  • orasi - 1 šoljica
  • isečeni bademi - 3 kašike
  • ratluk - 2 kutije
  • suvo grožđe - 1 pakovanje
  • kora od pomorandže - 2 kašike ili od limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Aktivirajte kvasac sa 1 kašikom šećera, malo toplog mleka i brašnom.

Umutite jaja sa šećerom i preostalim mlekom, dodajte koru od limuna i esenciju limuna. Prosejte brašno, pospite prstohvat soli i istopite maslac, pomešajte ga sa uljem.

Umesite veoma mekano testo, kašiku po kašiku dodajte maslac i ulje, razvlačite i udarajte testo po radnoj površini dok ne upije svu masnoću.

Ostavite testo da naraste, pa ga podelite na loptice na nauljenoj podlozi i od svake oblikujte fitilj, malo ga razvucite po dužini i stavite komadiće ratluka, natopljenog suvog grožđa i kore pomorandže. Ako volite orahe u Uskršnjem kolaču, dodajte i orahe, mi ih volimo odozgo na uskršnjem kolaču.

Upletite fitilje i ispletite pletenicu i samo uvijte po 2 fitilja. Stavite ih u kalupe i ostavite da narastu, pa premažite umućenim žumancem, pospite orasima i šećerom.

Pecite Uskršnje kolače sa nitima u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30-35 minuta.

Pogledajte i kako da napravite Uskršnji kolač bez mešenja ili naučite kako se plete Uskršnji kolač.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: