Način pripreme
Aktivirajte kvasac sa 1 kašikom šećera, malo toplog mleka i brašnom.
Umutite jaja sa šećerom i preostalim mlekom, dodajte koru od limuna i esenciju limuna. Prosejte brašno, pospite prstohvat soli i istopite maslac, pomešajte ga sa uljem.
Umesite veoma mekano testo, kašiku po kašiku dodajte maslac i ulje, razvlačite i udarajte testo po radnoj površini dok ne upije svu masnoću.
Ostavite testo da naraste, pa ga podelite na loptice na nauljenoj podlozi i od svake oblikujte fitilj, malo ga razvucite po dužini i stavite komadiće ratluka, natopljenog suvog grožđa i kore pomorandže. Ako volite orahe u Uskršnjem kolaču, dodajte i orahe, mi ih volimo odozgo na uskršnjem kolaču.
Upletite fitilje i ispletite pletenicu i samo uvijte po 2 fitilja. Stavite ih u kalupe i ostavite da narastu, pa premažite umućenim žumancem, pospite orasima i šećerom.
Pecite Uskršnje kolače sa nitima u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 30-35 minuta.
Pogledajte i kako da napravite Uskršnji kolač bez mešenja ili naučite kako se plete Uskršnji kolač.