Način pripreme
Prvo počnite sa mariniranjem zelenog paradajza. Pripremaćemo ih sa toplom marinadom, zahvaljujući kojoj su spremni za konzumaciju čim se ohlade.
Odaberite manji paradajz ili srednje veličine. Presecite ih na pola ili na četvrtine ako su veći.
Pospite sa punom kašikom soli i još jednom šećera. Promešajte i ostavite oko 3 sata, može i više. Cilj je da paradajz pusti sok.
Kada se sok slegne na dno, izvadite paradajz i izmerite tečnost. Dodajte isto toliko sirćeta i sipajte u šerpu na šporetu.
Čim marinada provri, unutra stavite zeleni paradajz da se dinsta i upije ukuse – slatko, kiselo i slano.
Posle 5 minuta izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se potpuno ohlade.
U međuvremenu sitno iseckajte beli luk, orahe i peršun.
Ohlađeni paradajz prelijte maslinovim uljem, dodajte beli luk i peršun. Dobro promešajte.
Salatu podelite na dva dela, između paradajza stavite iseckanu mocarelu (ili cele kuglice bejbi mocarele), a može i mladi kravlji sir bez soli.
Pospite orasima i sa još peršuna po želji.
Divna salata za rakiju!
Na isti način možete marinirati veće količine zelenog paradajza u teglama za zimu. Tegle se dolivaju maslinovim uljem, zatvaraju i čuvaju na hladnom mestu. Tako ćete uvek imati divnu zimsku salatu pri ruci.
Ako vam se sviđa salata od zelenog paradajza, obavezno isprobajte naše recepte za turšiju od zelenog paradajza ili ovaj zeleni paradajz u buretu.