Način pripreme
Ova pita od jabuka je tipičan italijanski recept. Ima delikatan ukus i divno miriše na limun.
Za to su potrebni vrlo jednostavni sastojci, jaja, šećer, brašno, maslac i jabuke.
Ovo je vlažna i ukusna pita, a dodatak krema čini je veoma sočnom.
Krem Pasticcera
U šerpi zagrejte mleko i celu naseckanu koru limuna do tačke ključanja.
U posudi žicom umutite žumanca, šećer, dodajte brašno i vanilu.
Sipajte oko 100 ml vrelog mleka, promešajte i vratite celu smesu u mleko. Prokuvajte gusti krem uz mešanje žicom.
Sklanja se sa vatre, prebacuje na plitak tanjir, dobro se pokriva folijom i ostavi da se potpuno ohladi.
Pita
Dve jabuke se oljušte i iseku na kockice srednje veličine. Pospe se sokom od limuna, promeša i ostavi sa strane.
U posudi miksera umutite jaja i smeđi šećer na velikoj brzini dok se smesa ne poveća u zapremini i zgusne, oko 5-7 minuta.
Dodaje se istopljeni maslac i umuti se na srednjoj brzini.
Dodaje se grčki jogurt, muti se dok se ne dobije glatka smesa.
Sledi prosijano brašno, prstohvat soli, prašak za pecivo, dodavanje iz tri puta i mućenje na maloj brzini sve dok se ne sjedini.
Dodaju se jabuke iseckane na kockice, promeša se da se pravilno rasporede.
Testo je teže od testa za kolače.
Prstenasti kalup prečnika 24 cm se priprema sa papirom za pečenje na dnu, nauljenim zidovima, koji se lagano posipaju brašnom i istresu.
Sipa se polovina mešavine za kolač, ravnomerno se raspoređuje.
Polovina krema se stavi u kesicu sa malim prorezom i krem se stavi na testo za kolač kao spirale.
Po vrhu se raspoređuje ostatak testa za kolač sa jabukama. Za raspoređivanje, jer je teško, koristite zadnji deo kašike malo navlažen vodom.
Ponovo stavite spirale krema na testo.
Poslednja jabuka se oljušti i iseče na srednje tanke kriške, koje se ubadaju u razmak između spirala krema i testa.
Pita od jabuka se posipa šećerom sa cimetom.
Pecite pitu od jabuka u rerni zagrejanoj sa ventilatorom na 165-170 stepeni oko 50-60 minuta. Imajte na umu da će umetnuta čačkalica izaći sa malo mrvica, to je zbog vlage iz krema. Ako kriške jabuke počnu da gore tokom pečenja pite, prekrijte aluminijumskom folijom.
Nakon hlađenja, pita od jabuka se obilato posipa šećerom u prahu.
Ako vam se dopada pita od jabuka, obavezno isprobajte naše recepte za paj od jabuka ili naš raskošni kolač sa jabukama.