Način pripreme
Za ovu laku pitu sa jabukama šećer i jaja se promešaju dobro u penu.
Masnoća se zagreva u kašu.
Amonijak soda se promeša sa kiselim mlekom.
Brašno se pomeša sa aromama i solju.
Jabuke se ljušte, seku se na male kocke i dinstaju se sa maslacem/margarinom, dok blago ne omekšaju.
U smesu od jaja sipamo masnoću, kiselo mleko i brašno. Mesi se kratko i ostavlja se gotovo testo sa maslacem da odstoji na hladnom 3 minuta.
Podelimo ga na dva dela, a jedan deo je veći od drugog.
Veća lopta testa sa razvija u koru debljinu 1 cm, pokriva se dno velike pravougaone posude, odozgo se sipaju jabuke i preko njih se plete rešetka od preostalog testa.
Ja sam ga razvila u koru debljine pola centimetra i isekla sam lente širine oko 1 cm..
Kolač od jabuke se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.
Po želji, nakon što je gotova, aromatična pita se posipa šećerom u prahu.