Laka pita sa jabukama

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
11k
137
736
15/04/2020
"Laka pita sa jabukama - sprema se sa zadovoljstvom i konzumira se sa uživanjem "
Priprema60 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno90 min.
Porcije12
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano152
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • masnoća - 300 g (mast + maslac)
  • kiselo mleko - 200 g
  • so - 1 prstohvat
  • amonijak soda - 1 kesica
  • vanila - ili kora limuna
  • brašno - 700 g (do srednje tvrdog testa)
  • šećer - 250 g
  • jabuke - 1 kg
  • maslac - 50 g, ili margarin
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu laku pitu sa jabukama šećer i jaja se promešaju dobro u penu.

Masnoća se zagreva u kašu.

Amonijak soda se promeša sa kiselim mlekom.

Brašno se pomeša sa aromama i solju.

Jabuke se ljušte, seku se na male kocke i dinstaju se sa maslacem/margarinom, dok blago ne omekšaju.

U smesu od jaja sipamo masnoću, kiselo mleko i brašno. Mesi se kratko i ostavlja se gotovo testo sa maslacem da odstoji na hladnom 3 minuta.

Podelimo ga na dva dela, a jedan deo je veći od drugog.

Veća lopta testa sa razvija u koru debljinu 1 cm, pokriva se dno velike pravougaone posude, odozgo se sipaju jabuke i preko njih se plete rešetka od preostalog testa.

Ja sam ga razvila u koru debljine pola centimetra i isekla sam lente širine oko 1 cm..

Kolač od jabuke se peče na 180 stepeni oko 30 minuta.

Po želji, nakon što je gotova, aromatična pita se posipa šećerom u prahu.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar