Način pripreme
Slanina isečena na kockice ili trakice se prži u tiganju na ulju do zlatne boje i rešetkastom kašikom se odvaja na tanjir.
U istoj masnoći, uz malo soli, dinsta se krupno iseckano povrće – crni luk, praziluk, beli luk, šargarepa, biber i celer. Čim omekšaju, dodajte 1 kašiku brašna, snažno mešajući tako da se brašno ne zgrudva i nakon jednog minuta dodajte i 1kašiku dimljene aleve paprike.
Dodajte grašak, oljušten i prepolovljen mali krompir i dovoljno vrućeg bujona od povrća ili teletine da prekrije povrće. Ubaci se nekoliko zrna bibera i lovorov list, pa se janija ostavi da se dinsta dok se grašak i krompir ne skuvaju.
Čim su skuvani, izvadite krompir i izgnječite ga viljuškom, vratite u janiju od graška zajedno sa seckanim paradajzom.
Domaća janija se ostavi da se krčka još nekoliko minuta na umerenoj temperaturi, nakon čega se začini solju i biberom po ukusu, promeša i pospe zelenim začinima po izboru - mirođija, peršun, majčina dušica ili neki drugi po ukusu. .
Janija od graška sa slaninom se služi vruća, a svaka porcija je posuta prženom slaninom.
Bon apeti!
Pogledajte i kako da kuvate sa graškom iz konzerve i naučite koliko dugo se kuva grašak.