Način pripreme
Za ovu štrudlu od jabuka koristim Divne kore za pitu, kojih je 7 komada u pakovanju i deblje su od standardnih. Uz njih domaća štrudla iznutra postaje mekana, a spolja hrskava. Toplo ih preporučujem.
Keks sitno semeljite u seckalici. Orasi zajedno sa 1kašikom šećera se takođe samelju ne previše sitno u seckalici ili se izmrve u avanu sa tučkom.
Šećer se pomeša u posudi sa cimetom i vanilom.
Jabuke se očiste i iseku na komade i iseckaju u seckalici ili narendaju na krupno.
U odgovarajućoj posudi zagrejte ulje i maslac i zagrevajte na šporetu dok se maslac ne istopi.
Uzmite koru i premažite je mešavinom ulja. Pospite je sa 2 kašike mešavine šećera (pomešan sa vanilom i cimetom), sa 1-2 kašike mlevenih oraha i 2-3 kašike seckanih (rendanih) jabuka. Kora se umota u rolat i prebaci u pleh obložen malo nauljenim papirom za pečenje.
Tako se obrađuju i ostale kore. Na kraju se kore premazuju preostalim maslacem sa uljem.
Klasični kolač od jabuka se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 minuta dok ne porumeni.
Kada se izvadi, štrudla od jabuka sa divnim korama za pitu posipa se šećerom u prahu i pokrije krpom desetak minuta da odmori.
Zatim se seče i služi - sa malo umućene pavlake, sa kuglom sladoleda ili sa kremom od vanile.
Prijatno!