Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Štrudla od jabuka sa finim korama

Štrudla od jabuka sa finim korama

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Štrudla od jabuka sa finim korama
Fotografije: Ivelina
1 / 3
27/07/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
16
"Ako volite deserte u kojima se koriste jabuke morate probati ovaj!"

Potrebni sastojci

  • jabuke - 7 medene, hrskave
  • limunov sok - 1/2 limuna
  • kravlji maslac - 1/2 čaše, plus 2 supene kašike (odvojene)
  • smeđi šećer - 1 čaša
  • cimet - 2 kašičice
  • so - 1 prstohvat
  • zlatno suvo grožđe - 1/2 čaše
  • rum - 1 supena kašika
  • kukuruzni skrob - 2 supene kašike
  • orasi - 3/4 čaše (ili pekan)
  • gotove kore - 1 pakovanje (500 g)
* merne jedinice

Način pripreme

Ova štrudla sa jabukama je savršen desert da impresionirate goste ili prosto da uživate uz jutarnju kafu. Brz i jednostavan, ovaj recept je savršen svaki put!

Ova štrudla je masna i slatka, sa noticom suvog grožđa i ruma. Gorke jabuke, smeđi šećer i cimet su upravo ono za čim žudite.

Ako volite deserte u kojima se koriste jabuke, treba da probate ovaj!

Pripremite jabuke. Jabuke naseckajte na kriškice i iscedite pola limuna na njih kako biste sprečili truljenje.

Skuvajte jabuke, cimet i smeđi i beli šećer. Istopite 2 supene kašike maslaca u velikom tiganju na srednje visokoj temperaturi. Dodajte naseckane jabuke, smeđi šećer, cimet i prstohvat soli i kuvajte otprilike 5 minuta.

Za to vreme namočite zlatno suvo grožđe u rumu, nakon čega ih dodajte u krhke jabuke. Kuvajte 2 minute.

Dodajte kukuruzni skrob i pekan ili obične orahe. Kada jabuke počnu da odvajaju svoj sok, izgurajte ih sa strane u tiganju kako biste napravili malo udubljenje od jabukovog soka u sredini.

Dodajte kukuruzni skrob u ovo udubljenje i brzo izmešajte, dok se kukuruzni skrob ne istopi. Nakon toga izmešajte jabuke u njemu i na kraju naseckane pekan orahe.

Skuvajte i ohladite. Jabuke kuvajte još 3 minute ili dok se sok ne zgusti u glazuru. Ostavite sa strane da se ohladi.

Poređajte polovinu kora. Istopite ostali maslac i nakon toga stavite prvi list na pergamentni papir. Pospite ili namažite četkicom lagani sloj istopljenog maslaca na prvi list (otprilike 2 supene kašike) i zatim to ponovite sa ostalim listovima.

Dodajte nadev. Stavite 1/2 skuvanih jabuka sa šećerom i cimetom na donju trećinu (po dužini) poslednjeg lista. Uvijte kore na jabuke.

Savijte štrudlu sa jabukama. Stranice namažite maslacem i podvijte krajeve. Zatim ponovo namažite savijene stranice maslacem kako biste sprečili sasušivanje testa. Uvijte celo testo i stavite ga sa šavovima na dole.

Namažite maslacem i ponovite. Prebacite druge kore u tepsiju obloženu papirom za pečenje, nakon čega ponovo namažite svaki list maslacem. Ponovite ove korake kako biste sastavili drugu štrudlu.

Štrudle sa jabukama pecite na 180-200 stepeni 35 minuta. Servirajte tople i posute šećerom u prahu.

Ova štrudla sa jabukama može da se konzumira nakon obroka, uz kafu ili kao slatka užina. Evo nekoliko načina da je servirate.

Nakon večere: Ako uživate u ovim štrudlama posle večere, onda ih kombinujte sa jelima kao što su sočne svinjske šnicle u fritezi i dimljene pileće grudi.

Za doručak: Ove slatke štrudle sa jabukama dobro idu uz slana i pikantna jela kao što je hrskava slanina u fritezi, jaja Benedikt i jednostavna poširana jaja sa karamelizovanim lukom.

Uz kafu: Vruća kafa je toliko dobra uz ovu štrudlu. Ili probajte Pumpkin Spice Latte ili Iced Caramel Macchiato.

Garnirana sladoledom: Sladoled od vanile je klasičan toping za ovaj recept.

Štrudla sa jabukama sa finim korama je čudesna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: