Način pripreme
Tikvice oljuštiti i iseći na kockice, prebaciti kockice u šerpu i naliti hladnom vodom, pa staviti na šporet da proključa, čim proključa i vri 5 minuta procediti i naliti hladnom vodom i ponoviti postupak, i tako još četiri puta.
Tikvice ocediti u rešetkastoj posudi za testeninu i ostaviti da se potpuno ohlade pa prebaciti u dublji sud i dodati ananas iz konzerve, koji je sečen na kockice i dobro promešati, soft iz konzerve sačuvati.
U šerpu redjati red kockica tikvica i ananasa, zatim red šećera pomešanog sa vanilin šećerom i tako dok se ne utroši materijal, završiti redom šećera i naliti softom ananasa iz konzerve.
Kuvati na srednjoj vatri uz povremeno protresanje šerpe do željene gustine, na dvadesetak minuta pred kraj kuvanje limun predhodno dobro opran iseći na kolutove i dodati u slatko.
Proveravati kašičicom, čim padaju po dve teške kapi slatko je gotovo, skloniti sa vatre i pokriti vlažnom krpom i ostaviti da se potpuno ohladi pa razliti u tegle.
Prijatno uz slatko od tikvica sa ananasom!