Način pripreme
Bilo mi je izuzetno interesantno pre mnogo godina u Srbiji da prvi put probam slatko od ljutih papričica. Eto, gospođa koja nam ga je ponudila spremila ga je u potpunosti sa ljutim papričicama, čak je rekla da su među najljućim!
Samo slatko mi se jako dopalo, uopšte nije blo ludo ljuto, već prijatno pikantno. Od nje sam kupila par tegli, savršeno je za sosove sa mesom, kao i za ukrašavanje sireva.
Posle nekog vremena počela sam da čitam recepte za slatko i naišla sam na dosta, počev od slatka od potpuno neljutih crvenih paprika, pa do slatka od veoma ljutih zelenih paprika...
Tako sam složila svoj recept koji spremam u malim količinama, a kada ga ponestane pravim novu dozu.
Dakle, nakon dugog uvoda - kako ja pravim slatko?
Paprike operem i očistim od semenki i drški. Uvek stavljam ljute paprike, crveni čili, ali možete ga i izostaviti. Zatim sve sameljem u seckalici, tako da ostanu sitni komadići.
Prokuvam paprike zajedno sa šećerom i vodom, kuvam slatko na tihoj vatri pet minuta i ugasim vatru. Kad se ponovo ohladi, uključim šporet i kuvam još pet minuta. Isključite i ohladite.
Proveravam gustinu, da li je slatko dovoljno gusto, samo prokuvam, dodam limontus, promešam i punim tegle koje su čiste i suve, malo zagrejane. Odmah zatvaram poklopcima na zavrtanj i okrećem ih. Ostavljam tako dok se potpuno ne ohlade i ne sterilišem.
To traje malo duže zbog hlađenja, posle svakog kuvanja, ali slatko od paprika vredi.
Komentari