Način pripreme
Očistite i skuvajte krompir i šargarepu. Krompir izgnječite u posudi sa kravljim maslacem i malo soli.
Narendajte šargarepu.
Narendamo kisele krastavce i ostavimo ih da se ocede. Takođe narendamo kuvana jaja. Kravlji sir izmrvimo ili narendamo.
Dimljeni file iseći na sitne kockice ili, ako je na kriške, na kvadratiće. Takođe narendamo kačkavalj.
Pomešajte majonez i kiselo mleko da napravite sos.
U kalupu za torte prečnika 24 cm rasporediti i poravnati sloj oko 1 cm od krompira (1/2 ukupne količine), da bi poređali tortu od krompira.
Preko njega rasporedimo sir, a preko njega dimljeni file. Sipajte 4-5 kašika sosa i dobro ga premažite. Sledi drugi sloj krompira, posle njih šargarepa i ponovo 4-5 kašika od sosa od majoneza.
Poravnajte i dodajte narendane i oceđene kisele krastavce, preko njih kuvana jaja, ponovo so i na kraju rendani kačkavalj. Dobro pritisnemo i poravnamo slanu tortu.
Prazničnu tortu prekrijemo prozirnom folijom i ostavimo u frižideru najmanje 6 sati, najbolje do sledećeg dana.
Nakon što je odstojala u frižideru, neposredno pre serviranja ukrašavamo tortu. Ako imate vremena, stranice torte možete premazati majonezom i prekriti je peršunom ili mlevenim orasima. Dobićete odlično predjelo za Novu godinu ili bilo koju drugu priliku.