Način pripreme
Margarin, vodu, šećer i so staviti u šerpicu, pa otopiti na umerenoj temperaturi. Umešati brašno i ostaviti da se prohladi. U mlako testo dodati jaja i umutiti mikserom.
Polovinu testa razvući preko papira za pečenje i ispeći u rerni. Kora se peče na 200 stepeni oko 20 minuta ili dok ne porumeni. Na isti način ispeći još jednu koru, pa ih ostaviti da se ohlade.
Za pripremu žutog fila uzmutiti pudinge od vanile i šećer u malo mleka, pa zakuvati u preostalom mleku. Kuvati uz mešanje dok se fil ne zgusne, pa ga presuti u činiju i ostaviti da se ohladi. U ohlađen fil dodati margarin za kolače i penasto umutiti mikserom.
Šumsko voće ukoliko je zamrznuto odmrznuti i usitniti u multipraktiku. Pomešati sa polovinom vode i šećerom, pa kuvati oko 5 minuta nakon što proključa. Zatim umešati gustin pomešan sa preostalom vodom i kuvati dok se fil ne zgusne. Presuti ga u činiju i ohladiti.
Umutiti slatku pavlaku prema uputstvu sa pakovanja.
Prvu koru premazati filom od vanile. Zatim naneti voćni fil, a preko njega slatku pavlaku. Prekriti drugom korom, a zatim voćni kolač posuti šećerom u prahu.
Kolač Karpati sa šumskim voćem ohladiti i iseći na kocke prilikom posluživanja.