Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Pita savijača»Domaća pita sa razvlačenim korama

Domaća pita sa razvlačenim korama

ValeriaValeria
Šef kuhinje
255103685
Domaća pita sa razvlačenim korama
Fotografije: Valeria
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Jedinstveno ukusna upletena domaća pita sa razvlačenim korama - prava kraljica trpeze!"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 400 g
  • so - 1 kašičica
  • voda - 225 ml, malo topla
  • sirće - 1 kašičica
  • ulje - 1 kašika
  • Još
  • ulje
  • maslac - 100 g /istopljen/
  • sir - oko 300 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu prosejte brašno, dodajte so, vodu, sirće i ulje. Umesite testo. Stavite veoma malu količinu brašna na radnu površinu i nastavite da mesite oko 5 minuta. Rukama raširite testo, preklopite ga na pola pa ponovo na pola.

Ponovite ovo još jednom i umesite testo. Sledi veoma važan korak. Zatvorite testo u posudu ili ga pokrijte krpom. Stavite posudu sa testom u drugu posudu sa toplom vodom na 15 minuta. Zatim ponovo stavite vrlo malu količinu brašna na radnu površinu i premesite testo.

Podelite ga na 5 delova, oblikujte vekne i pokrijte ih krpom. Očistite radnu površinu od brašna. Uzmete veknu testa, premažite je sa malo ulja i razvijte je u krug, veličine tanjira. Zatim je dobro namažite uljem sa obe strane.

Poređajte pite od testa na pleh, malo ih preklapajući. Između njih stavite papir za pečenje da se ne zalepe jedna za drugu. Zamotajte pleh prozirnom folijom i pokrijte krpom odozgo. Ostavite pite da odstoje 40 minuta.

Pokrijte radnu ploču stolnjakom, krpom ili komadom starog čaršava. Uzmete koru i prvo je malo razvucite rukama. Stavite malo ulja na ruke. Ja ovo radim šakama, vi možete na svoj način. Zatim stavite koru na radnu površinu i počnite pažljivo da je razvlačite na sve strane.

Ja kore razvlačim prema veličini svoje radne površine. Odsecite debele krajeve sa strane. Koru premažite istopljenim maslacem i pospite sirom. Koru uvijte sa široke strane, koristeći stolnjak kao podlogu. Prvu koru uvijte u puža i stavite u lagano nauljenu tepsiju. Preostale kore umotajte okolo. Preostalim maslacem premažite domaću pitu sa razvlačenim korama.

Uvijena pita se peče u zagrejanoj rerni sa ventilatorom na 180 stepeni 40 minuta. Poslednjih deset minuta se peče pod folijom. Gotovu pitu poprskajte sa malo vode i pokrijte krpom.

Pogledajte i kako se prave razvlačene kore i prelivena pita.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: