Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Hobotnica Arabijata za praznične povode

Hobotnica Arabijata za praznične povode

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89617k
Hobotnica Arabijata za praznične povode
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Hobotnica Arabijata za praznične povode je nešto toliko ukusno da za nju treba da se izmisli praznik."

Potrebni sastojci

  • hobotnica - 600 g (4 skuvana pipka)
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • so
  • Sos Arabijata
  • paradajz - 750 g (oljušten, iz konzerve)
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 45 g
  • slanina - 130 g, sveža
  • ljuta paprika - 2 suve, kajenska
  • maslinovo ulje - 35 ml
  • so - 1 i 1/2 kašičica ili po ukusu
  • crni biber - 2 prstohvata
* merne jedinice

Način pripreme

Ukoliko ste kupili gotovu skuvanu hobotnicu, probajte je da li je dovoljno mekana i ako nije, stavite u ključalu vodu na otprilike 10 minuta, nakon toga izvadite rešetkastom kašikom i dobro posušite papirnim ubrusom.

Ukoliko imate sirovu hobotnicu, skuvajte je prema isprobanom receptu sa sajta. Lično ja sam to objašnjavala u dosta takvih koji uključuju ovaj raskošni morski plod.

Pređite na pravljenje sosa Arabijata.

Usitnite beli luk i luk i zapržite ih na maslinovom ulju zajedno sa izmrvljenim ljutim papričicama. Imajte u vidu da je kajenska paprika mnogo ljuta i ako je ne podnosite, stavite samo 1 papričicu umesto 2.

Kuvajte 5-6 minuta na umerenoj vatri, nakon čega stavite slaninu u malim kockicama i zapržite i nju.

Sipajte paradajz, krupnije mleven ili naseckan. Dodajte so i biber.

Kuvajte sos na tihoj do umerenoj vatri 30-35 minuta ili dok se ne zgusne.

Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri (može i gril tigan ili ploča). Kapnite maslinovo ulje i stavite pipke hobotnice da se zapeku i postanu zlatkasti sa svake strane.

Pripremite 4 tanjira za serviranje i u svaki stavite po 2-3 kašike sosa. Odozgo rasporedite po jedan pipak ukusne hobotnice u porciju. Pospite maslinovim uljem iz tiganja ili ako nije dovoljno kapnite dodatno. Stavite i po jedan prstohvat soli u ljuspicama (za taj cilj najbolja je Maldonska).

Da bi svaka porcija bila još lepša. ukrasite je bilo kojim zelenim listićem -peršunom, svežim korijanderom ili celerom/ listovima celera ili štapom.

Prijatno sa mojom hobotnicom Arabijata za praznične povode!

Pogledajte još saveta kako da hobotnica ne bude žilava, kao i više o kuvanju i čišćenju hobotnice.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: