Način pripreme
Ukoliko ste kupili gotovu skuvanu hobotnicu, probajte je da li je dovoljno mekana i ako nije, stavite u ključalu vodu na otprilike 10 minuta, nakon toga izvadite rešetkastom kašikom i dobro posušite papirnim ubrusom.
Ukoliko imate sirovu hobotnicu, skuvajte je prema isprobanom receptu sa sajta. Lično ja sam to objašnjavala u dosta takvih koji uključuju ovaj raskošni morski plod.
Pređite na pravljenje sosa Arabijata.
Usitnite beli luk i luk i zapržite ih na maslinovom ulju zajedno sa izmrvljenim ljutim papričicama. Imajte u vidu da je kajenska paprika mnogo ljuta i ako je ne podnosite, stavite samo 1 papričicu umesto 2.
Kuvajte 5-6 minuta na umerenoj vatri, nakon čega stavite slaninu u malim kockicama i zapržite i nju.
Sipajte paradajz, krupnije mleven ili naseckan. Dodajte so i biber.
Kuvajte sos na tihoj do umerenoj vatri 30-35 minuta ili dok se ne zgusne.
Zagrejte veliki tiganj na jakoj vatri (može i gril tigan ili ploča). Kapnite maslinovo ulje i stavite pipke hobotnice da se zapeku i postanu zlatkasti sa svake strane.
Pripremite 4 tanjira za serviranje i u svaki stavite po 2-3 kašike sosa. Odozgo rasporedite po jedan pipak ukusne hobotnice u porciju. Pospite maslinovim uljem iz tiganja ili ako nije dovoljno kapnite dodatno. Stavite i po jedan prstohvat soli u ljuspicama (za taj cilj najbolja je Maldonska).
Da bi svaka porcija bila još lepša. ukrasite je bilo kojim zelenim listićem -peršunom, svežim korijanderom ili celerom/ listovima celera ili štapom.
Prijatno sa mojom hobotnicom Arabijata za praznične povode!
Pogledajte još saveta kako da hobotnica ne bude žilava, kao i više o kuvanju i čišćenju hobotnice.