Način pripreme
Umesimo mleveno meso sa lukom, jajima, sitno naseckanom paprikom, hlebom /namočenim i oceđenim/ i začinima. Ostavljamo u frižideru na sat vremena.
Skuvamo jaja i šargarepu. Krastavčiće i šargarepu naseckamo na žilijene.
Dno kalupa za kolač podmazujemo uljem i posipamo prezlama. Raspoređujemo polovinu smese od mesa, pritiskamo kašikom.
Odozgo ređamo skuvana jaja, krastavčiće, komadiće šargarepe i kukuruza.
Završavamo drugim slijem od mlevenog mesa i ponovo pritiskamo. Posipamo prezlama i pečemo rolat sa mlevenim mesom u zagrejanoj rerni otprilike 50 minuta.
Za to vreme pripremamo sos od pečuraka i krompir salatu.
Za salatu
Skuvamo oljušteni krompir u posoljenoj vodi sa 1 lovorovim listom 30 minuta. Ocedimo. Dodajemo crveni luk, naseckan na komade. Začinjavamo dresingom od 1 l senfa, sirćetom i maslinovim uljem.
Za sos
u odgovarajućoj posudi istopimo maslac, dodajemo i ulje, prepržimo beli luk i zapržimo pečurke, šargarepu, dodajemo skrob, rastvoren u mlakoj vodi, ostavljamo da malo vri, dodajemo vino. Začinjavamo začinima.
iscedimo i limun i posipamo majčinom dušicom, nakon čega sklanjamo sa vatre.
Ispečeni rolat Stefani u kalupu za kolač okrećemo u tepsiju, posipamo narendanim kačkavaljem i dopečemo dok se kačkavalj ne istopi.
Serviramo praznični rolat tako što oko njega sipamo krompir salatu, u centar posude za sos sipamo sos od pečuraka, ukrašavamo čeri paradajzom i svežom majčinom dušicom.
Praznični rolat Stefani u kalupu za kolač je veoma posebno jelo.