Način pripreme
1. Operite integralni pirinač i natopite ga u hladnoj vodi 1-2 sata. Njemu je potrebna duža obrada u poređenju s belim, jer mu tvrdi omotač nije odstanjen, a upravo je on izvor mnogo vlakana i korisnih materija koje ga čine cenjenom hranljivom namirnicom.
2. Iseckajte luk na sitno, beli luk - na krupno i propržite ga dok blago ne porumeni u maslinovom ulju. Zamrznuti grašak izvadite na sobnu temperaturu da se kasnije skuva brže. Pirinač isperite opet, dobro ocedite od vode i stavite i njega da se blago zaprži.
3. Nalijte vodu. Na jednu količinu pirinča idu dve i po vode. Namrvite unutra kocku bujona i malo soli i kuvajte 15 minuta, nakon čega stavite grašak i povrće u prahu (ili granulirano). Nastavite kuvanje još 10 minuta. Dodajte u sušeni peršun i kurkumu.
4. Sklonite s vatre i ostavite pod poklopcem još 10-15 minuta. Poklopac treba da je čvrsto nalegao na šerpu.
Servirajte jelo sa još sušenog peršuna.
Prijatno!
Beleška: Vreme za kuvanje ovog pirinča je opisano na uputstvu na pakovanju proizvoda, pratite ga. Onaj, koji sam ja koristila, traži ovo vreme, ali preporučujem da se konsultujete sa uputstvom na vašem pakovanju jer ima različitih vrsta i marki.
Integralni pirinač je mnogo korisniji od belog, a i izuzetno je ukusan.
Graška možete da dodate i više nego što je naznačena količina u receptu, kao i da obogatite drugim svežim povrćem po izboru. Tada možete da izbegnete dodavanje onoga u prahu.