Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač od jabuka po Jolinoj ideji

Kolač od jabuka po Jolinoj ideji

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2383k
Kolač od jabuka po Jolinoj ideji
Fotografije: marcheva14
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
8
"Kolač od januka po Jolinoj ideji se poslužuje sa kuglom kisele pavlake i malo cimeta."

Potrebni sastojci

  • TESTO
  • maslac - 125 g, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 130 g, kristal
  • jaja - 2 komada, M*
  • kisela pavlaka - 180 grama
  • vanila - 1 kesica
  • univerzalno brašno - 220 g
  • prašak za pecivo - 1 kašičica, ravna
  • soda bikarbona - 1/2 kašičice
  • prstohvat - so
  • čokoladne kapljice - i još 100 g
  • sušene kajsije - 100 g**
  • NADEV
  • jabuke - 400 g, neoljuštene***
  • šećer muskovado - 80 g
  • cimet - 1 kašičica, u prahu
  • đumbir u prahu - 1/2 kašičice, ili kardamon
  • limunov sok - 2 supene kašike
  • univerzalno brašno - 2 supene kašike
  • kora limuna - izrendana kora od 1 pomorandže i 1 limuna
  • GLAZURA
  • šećer u prahu - 80 g
  • vanila - 1 kesica
  • limunov sok - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

* stavila sam 3 jaja M i nisam pogrešila, testo je dosta teško.

** koristila sam suve brusnice.

*** jabuke su oljuštene, ne volim neoljuštene jabuke, ali pitanje je ukusa, iako su oljuštene, nisu izgubile svoj oblik u kolaču.

Nadev:

Javuke se očiste i naseckaju na kockice srednje veličine.

U njih se dodaju svi ostali sastojci po receptu za nadev, dobro se izmeša.

Pokrivaju se svežom folijom i ostavljaju se sa strane na 15-20 minuta.

Testo:

Mikserom se muti meki maslac i šećer dok se ne dobije krem.

Dodaju se jaja jedno po jednu, nakon svakog jajeta se muti.

Dodaje se pavlaka, narendane kore citrusa i vanila.

Na kraju se dodaje prosejano brašno sa praškom za pecivo, so i soda.

Muti se dok se ne dobije glatka smesa.

Priprema se kalup sa prstenom 24 cm prečnik obložen papirom za pečenje i zidovi su takođe obloženi papirom (papir se teško stavlja oko zidova kalupa, on se neprestano pomera, zato se blago izgužva, naprska se vodom i već je stavljanje jednostavno, to je samo kao savet).

Polovina testa za kolač se sipa u kalup, raspoređuje se.

Odozgo se ređa 1/3 kockica jabuka.

Posipa se čokoladnim kapljicama i suvim voćem.

Na njih se sipa u gomilicama ostalo testo. Raspoređuje se ravnomernom zadnjim delom kašike.

Odogo se raspoređuju ostale jabuke i sos koji se formirao (ostale jabuke se raspoređuju prstima da im svuda komadić jabuke).

Tako napravljen kolač sa jabukama se stavlja u zagrejanu rernu na 170 stepeni sa ventilatorom i peče se otprilike 40-50 minuta ili dok čačkalica stavljena u sredinu ne bude suva.

Glazura za kolač:

U posudicu se sipa šećer u prahu, vanila i limunov sok. Meša se dok ne postane glatko. Viljuškom se posipa odozgo za raskoš.

Kolač od jabuka po Jolinoj ideji se poslužuje sa kuglom kisele pavlake i malo cimeta.

Pogeldajte još svežih ideja sa jabukama, koje su vam ostale kao višak. Pravi ukusni kolači sa jabukama se prave od najukusnijih jabuka.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: