Način pripreme
Prvo počinjem sa pripremom povrća. Biram zdravo i dobro sazrelo povrće.
Sve proizvode operem i ocedim. Šargarepu očistim oljuštim ljuštilicom za povrće, paradajz paprike cepam i sečem na krupne komade po ivicama, iskidam na ružiće, kupus na krupne kriške.
Na dno tegle od 3 litre ređam so, šećer, sirće, 4 aspirina, 10 zrna crnog bibera, 3 zrna pimenta, a 1 pupoljak karanfilića, 2 lovorova lista, 1/2 kašičice semena slačice, beli luk i šparglu.
Zatim stavljam celer i počenjem sa ređanjem sastojaka za turšiju. Na dno stavljam paradajz paprike, zatim karfiol, mirođiju, bosiljak i druga 4 aspirina, šargarepu i na vrhu je kupus.
Prokuvam vodu, dosipam u tegle, zatvaram i okrećem sa poklopcem na dole.
Narednog dana okrećem i tako naizmenično slažem desetak dana, nakon čega stavljam na hladno.
Za teglu od 1 litar moje carske turšike količina soli je 1 supena kašika, 2 supene kašike šećera, 100 ml sirćeta i 2 aspirina.
Pogledajte još koliko sirćeta se dodaje u turšiju i kako da čuvamo svoju turšiju.