Način pripreme
Nemojte se plašiti sastojaka, recept za umak čipotle je prilično jednostavan. Želela bih da istaknem da je ČIPOTLE paprika sušena varijanta Halapenja. Tako da, ukoliko želite sos čipotle, onda je to obavezno Halapenjo. Ako ne, nema problema, recept se pravi sa skoro svim vrstama crvene ljute paprike.
Ja počinjem dan ranije sa sušenjem halapenjo paprike u rerni. Oduzima otprilike 12 sati na niskoj temperaturi, ali vredi. Po želji, kada je gotova, možete je malo nadimiti, s obzirom na to da daje tačno tu dimljenu aromu čipotle sosa. Ako ne želite da se bavite time, ne morate.
Kada su paprike gotove, stavljamo ih u blender i meljemo. Sklanjam ih odatle i izmešam ih sa kečapom i ostavljam sa strane na određeno vreme.
Ostalo je već jednostavno, stavljamo sve sastojke u blender i miksamo dok se ne dobije ukusni umak. Na kraju dodajemo i čipotle smesu i ponovo mutimo dok se ne dobije lepa homogena smesa.
Toplota čipotlea se balansira slatkoćom meda, bogatstvom kiselog mleka i majonezom i jarkoćom limete. Beli luk dodaje pikantan zalogaj, a malo maslinovog ulja ublažava pikantan sos.
Umak Čipotle se divno kombinuje sa vašim kesadiljama, buritom, čak i sa domaćim donerima.