Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Medena torta»Medena torta sa domaćim kremom i mnogo oraha

Medena torta sa domaćim kremom i mnogo oraha

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Šegrt
2796
Medena torta sa domaćim kremom i mnogo oraha
Fotografije: Teodora Krumova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
16
"Medena torta sa domaćim kremom i mnogo oraha želi da se postarate za nju - zato što se lepe stvari ne prave tako lako."

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • šećer - 1/2 šolje
  • jaja - 3 komada
  • kravlji maslac - 50 g
  • med - 4 supene kašike
  • soda bikarbona - 1 supena kašika
  • brašno - koliko upije
  • Za krem 1
  • maslac - 250 g
  • šećer u prahu - 1 šolja
  • med - 2 supene kašike
  • Za krem 2
  • sveže mleko - 1200 ml
  • skrob vanila - 2 komada
  • esencija vanila - 2 komada
  • šećer - 15 supenih kašika
  • Za krem 3
  • kisel apavlaka - 200 g
  • med - 2 supene kašike
  • Za posipanje
  • orasi - 400 g
  • kokosovo brašno
* merne jedinice

Način pripreme

Zajedno pomešajte sastojke koji su neophodni za kore - šećer, jaja, maslac i med na vodenoj pari dok se šećer ne istopi. Nakon čega umutite smesu mikserom i sačekajte da se ohladi, ukoliko je vruća.

Dodajte sodu i brašno, koliko je potrebno da se dobije meko testo. Kada je gotovo, pokrijte ga i ostavite ga na otprilike 30 minuta u frižideru.

Odvojte testo na 5-6 lopti i razvijte svaku u tanku koru. Koristite prsten ili kalup za sečenje ukoliko želite da budu jednaki.

Ali ih možete oblikovati i nakon što se ispeku. Stavite svaku koru za tortu u nabrašnjenu tepsiju u prethodno jako zagrejanu rernu.

Za krem 1: Maslac treba da bude mekan, ali ne istopljen. Najbolja varijanta je da odstoji na sobnoj temperaturi. Pomešate maslac sa šećerom u prahu i medom i energično mešajte - može i mikserom, može i metalnom žicom za mućenje.

Za krem 2: Zagrejte sveže mleko na ringli u šerpici sa šećerom. Kada se zagreje, u posudicu sipajte skrob vanilu i esencije i dodajte malo toplog mleka. Mutite i vratite u mleko na ringli. Mešajte na tihoj vatri, dok krem ne postane gust i gladak. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi uz periodično mešanje.

Krem za kore: Pomešajte oba krema dodavajući krem 1 u krem 2 i mutite mikserom.

Za krem 3: Mutite pavlaku sa medom. To je krem za premazivanje sa strane.

Sastavljanje medene torte:

Stavite koru, obilno premažite kremom za tortu i pospite mlevenim orasima. Ponavljajte tako dok se kore ne potroše. Završavate kremom i posipate orasima, lagano ih pritiskajući.

Sa strane specijalnu tortu lepo premazujete kremom od kisele pavlake i posipate kokosovim brašnom.

Pogledajte još primamljivih torti Medovik, koje da spremite, kao i kako da pravilno istopite med da biste ga koristili u receptima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

0
Ukupno glasalo: 0
50
40
30
20
10
Oceni: