Način pripreme
Zajedno pomešajte sastojke koji su neophodni za kore - šećer, jaja, maslac i med na vodenoj pari dok se šećer ne istopi. Nakon čega umutite smesu mikserom i sačekajte da se ohladi, ukoliko je vruća.
Dodajte sodu i brašno, koliko je potrebno da se dobije meko testo. Kada je gotovo, pokrijte ga i ostavite ga na otprilike 30 minuta u frižideru.
Odvojte testo na 5-6 lopti i razvijte svaku u tanku koru. Koristite prsten ili kalup za sečenje ukoliko želite da budu jednaki.
Ali ih možete oblikovati i nakon što se ispeku. Stavite svaku koru za tortu u nabrašnjenu tepsiju u prethodno jako zagrejanu rernu.
Za krem 1: Maslac treba da bude mekan, ali ne istopljen. Najbolja varijanta je da odstoji na sobnoj temperaturi. Pomešate maslac sa šećerom u prahu i medom i energično mešajte - može i mikserom, može i metalnom žicom za mućenje.
Za krem 2: Zagrejte sveže mleko na ringli u šerpici sa šećerom. Kada se zagreje, u posudicu sipajte skrob vanilu i esencije i dodajte malo toplog mleka. Mutite i vratite u mleko na ringli. Mešajte na tihoj vatri, dok krem ne postane gust i gladak. Skinite sa ringle i ostavite da se ohladi uz periodično mešanje.
Krem za kore: Pomešajte oba krema dodavajući krem 1 u krem 2 i mutite mikserom.
Za krem 3: Mutite pavlaku sa medom. To je krem za premazivanje sa strane.
Sastavljanje medene torte:
Stavite koru, obilno premažite kremom za tortu i pospite mlevenim orasima. Ponavljajte tako dok se kore ne potroše. Završavate kremom i posipate orasima, lagano ih pritiskajući.
Sa strane specijalnu tortu lepo premazujete kremom od kisele pavlake i posipate kokosovim brašnom.
Pogledajte još primamljivih torti Medovik, koje da spremite, kao i kako da pravilno istopite med da biste ga koristili u receptima.