Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Želirana krem-torta

Želirana krem-torta

KrisiKrisi
Šegrt
5112177
Želirana krem-torta
Fotografije: Krisi
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
12
"Ovo je porodični recept koji sam nasledila od moje svekrve i veoma ga voli moj suprug. Dobija se ukusna, jednostavna i vazdušasta želirana krem torta."

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 3 supene kašike /s vrha/
  • orasi - 2 šake
  • kakao - 1 supena kašika
  • želatin - 3 kesice
  • vanilin šećer - 2 po 0.01 g
  • šećer - 2 šolje
  • banane - 2 komada
  • keksići - 1 pakovanje /maksi/
* merne jedinice

Način pripreme

Belanca se odvoje od belanaca.

900 ml mleka se skuva. Skida se sa ringle i u tankom mlazu u nejga se dodaju umućena žumanca sa 1 šoljom šećera, brašno, 1 vanilin šećer i 100 ml svežeg mleka uz nerpestano mešanje.

Ponovo se vraća na ringlu i kuva se dok se ne dobije vazdušast i gladak krem.

Kuva se na tihoj vatri uz neprestano mešanje.

Želatin se zaliva sa malo vode. Nakon otprilike 5 minuta se istopi na vodenoj pari, u njega se dodaje nekoliko kašika toplog krema za tortu.

Intenzivno se meša, dodaje se u krem.

Belanca se mute u čvrst krem sa prstohvatom soli, 1 šoljom šećera i vanilom. Šećer se postepeno dodaje.

Belanca umućena u sneg se dodaju kašiku po kašiku u krem, tako što se pažljivo meša drvenom ili silikonskom špatulom.

Smesa se deli na tri jednaka dela.

U prvi se dodaje kakao, sipa se u odgovarajući prsten /22 - 24 cm/ i ređaju se unutra /bukvalno ubadaju/ 5-6 keksića izmrvljenih u male komadiće. Stavlja se u zamrzivač na 5-10 minuta da se malo stegne. Prsten može da se namaže s malo ulja ili da se pokrije streč folijom.

Orasi se samelju u secku i dodaje se u drugi deo. Na smeđu koru se sipa kora od oraha i ponovo se stavlja u zamrzivač na kratko.

Na kraju se sipa žuta kora i na nju se ređaju komadi jedne banane.

Odozgo se ređaju keksići koji će, kada se okrene torta sa bananama, služiti za osnovu.

Kada se malo stegne i treći sloj, želirana torta se premešta u frižider.

Kada je torta dobro stegnuta i ohlađena, okreće se na odgovarajući poslužavnik.

Ukrašava se po izboru. Ja koristim banane i orahe.

Ovo je porodični recept koji sam nasledila od moje svekrve i veoma ga voli moj suprug.

Dobija se ukusna, jednostavna i vazdušasta želirana krem torta. Prijatno!

Pogledajte još saveta kako da pečemo kore za tortu, kao i kako da koristimo želatin u kremu za tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: