Način pripreme
Belanca se odvoje od belanaca.
900 ml mleka se skuva. Skida se sa ringle i u tankom mlazu u nejga se dodaju umućena žumanca sa 1 šoljom šećera, brašno, 1 vanilin šećer i 100 ml svežeg mleka uz nerpestano mešanje.
Ponovo se vraća na ringlu i kuva se dok se ne dobije vazdušast i gladak krem.
Kuva se na tihoj vatri uz neprestano mešanje.
Želatin se zaliva sa malo vode. Nakon otprilike 5 minuta se istopi na vodenoj pari, u njega se dodaje nekoliko kašika toplog krema za tortu.
Intenzivno se meša, dodaje se u krem.
Belanca se mute u čvrst krem sa prstohvatom soli, 1 šoljom šećera i vanilom. Šećer se postepeno dodaje.
Belanca umućena u sneg se dodaju kašiku po kašiku u krem, tako što se pažljivo meša drvenom ili silikonskom špatulom.
Smesa se deli na tri jednaka dela.
U prvi se dodaje kakao, sipa se u odgovarajući prsten /22 - 24 cm/ i ređaju se unutra /bukvalno ubadaju/ 5-6 keksića izmrvljenih u male komadiće. Stavlja se u zamrzivač na 5-10 minuta da se malo stegne. Prsten može da se namaže s malo ulja ili da se pokrije streč folijom.
Orasi se samelju u secku i dodaje se u drugi deo. Na smeđu koru se sipa kora od oraha i ponovo se stavlja u zamrzivač na kratko.
Na kraju se sipa žuta kora i na nju se ređaju komadi jedne banane.
Odozgo se ređaju keksići koji će, kada se okrene torta sa bananama, služiti za osnovu.
Kada se malo stegne i treći sloj, želirana torta se premešta u frižider.
Kada je torta dobro stegnuta i ohlađena, okreće se na odgovarajući poslužavnik.
Ukrašava se po izboru. Ja koristim banane i orahe.
Ovo je porodični recept koji sam nasledila od moje svekrve i veoma ga voli moj suprug.
Dobija se ukusna, jednostavna i vazdušasta želirana krem torta. Prijatno!
Pogledajte još saveta kako da pečemo kore za tortu, kao i kako da koristimo želatin u kremu za tortu.